Vreme čitanja: oko 1 min.

Šolc i Makron na tajnoj večeri uoči dolaska Si Đinpinga u Evropu

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ključna tema razgovora Makrona i Šolca je poseta Sija, koji u nedelju stiže u Francusku na tri dana, a zatim odlazi u Srbiju i Mađarsku

  • 0
Emanuel Makron Olaf Šolc Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se večeras sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na večeri u Parizu na kojoj će razgovarati o Evropskoj uniji i politici prema Kini, a uoči dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga u Evropu, piše briselski portal Politiko.

Tajni sastanak dvojice značajnih lidera EU, samo nekoliko dana uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga Evropi, opisuje se kao poluprivatan događaj: Šolc i njegova supruga Brita Ernst su na kratkom odmoru u francuskoj prestonici, gde će se u francuskom restoranu sastati sa Makronom i njegovom suprugom Brižit, navodi Politiko.

Na sastanku ne učestvuju savetnici, rekle su tri osobe koje imaju saznanja o večeri a koje su želele da ostanu anonimne jer nisu ovlašćene da o tome govore javno.

Šolc i Makron, kako se navodi, imali su više puta neslaganja u stavovima prethodnih godina, a poslednji put u februaru kada je francuski predsednik otvorio vrata za potencijalno slanje kopnenih trupa u Ukrajinu, što je kancelar Nemačke oštro odbio.

Ključna tema razgovora Makrona i Šolca je poseta Sija, koji u nedelju stiže u Francusku na tri dana, a zatim odlazi u Srbiju i Mađarsku.

Večera će, kako se navodi, biti prilika da Šolc obavesti Makrona o svom sastanku sa Sijem u Pekingu prošlog meseca. Šolc i Makron se takođe ne slažu oko potencijalnog nametanja EU carina na subvencionisana kineska električna vozila.

Prema rečima Noe Barkina iz nemačkog Maršalovog fonda, koji je prvi obavestio o večeri, Makron će pokušati da ubedi kancelara da mu se pridruži na sastanku sa Sijem sledeće nedelje, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Druga verovatna tema večere biće politika EU, posebno odbrana i njeno finansiranje. Makron se snažno zalaže za takozvane odbrambene obveznice, što je Šolc do sada odbacivao.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA