Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mi smo na granici između rata i mira": Neobične poruke Viktora Orbana povodom 20 godina u EU

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mađarski premijer Viktor Orban je povodom jubileja od ulaska njegove zemlje u Evropsku uniju dao intervju u kome je ošto napao političare u Briselu

  • 5
Viktor Orban Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban je povodom 20-godišnjice ulaska njegove zemlje u Evropsku uniju dao intervu u kome je ošto napao kreatore sadašnje politike u Briselu. Kako je preneo portal "Hungary today", Orban je dao intervju za Radio košut i emisiju "Dobro jutro, Mađarska".

"Kada je Mađarska pre 20 godina postala članica Evropske unije nije očekivala da dođe do nekih radikalnih promena u ovom bloku", započeo je premijer i nastavio:

"Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost tvrdi da rat velikih razmera nije fantazija, dok Poljska već navodi da nema diplomatskog rešenja za rat. Evropa se igra vatrom, mi smo na granici između mira i rata".

Mađarska je velikom većinom podržala ulazak u EU 2003, a pristupni pregovori su finalizovani 1. maja naredne godine. U to vreme Orban je bio veliki protivnik priključenja Mađarske Uniji. Sada premijer tvrdi da više nije u nacionalnom interesu države da bude deo Evropske unije.

"Kada smo mi pristupili nismo očekivali da ćemo biti primorani da prihvatamo migrante iz drugih delova sveta ili da će vršiti pritisak na nas zbog toga što smo ustaom zaštitili porodične vrednosti i što je brak definisan kao odnos muškarca i žene. Nismo očekivali da će evropski lideri voditi kontinent ka ratu umesto ka miru", rekao je još Orban.

On je pozvao Evropljane da na predstojećim izborima za Evropski parlament glasaju za stranke koje podržavaju mirno rešenje rata u Ukrajini, uključujući i vladajuću stranku Fides.

"Ako značajan broj poslanika u Evropskom parlamentu bude za mir onda možemo vratiti Evropu sa ivice ambisa", smatra on.

Mađarka je pre ulaska u EU postala članica NATO 1999. U martu ove godine američki ambasador u Budimpešni je optužio Orbana da potkopava podršku Alijanse ukrajini i da je na strani Rusije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    3. maj 2024 | 15:40

    Nebično je to da postoje političari u Evropi kao što je on, koji imaju hrabrosti da kažu istinu i da razmišljaju svojom glavom.

  • stojadin pavlovic cole

    3. maj 2024 | 17:30

    Nebitan lik , ucenjuje evropu kao on na ruskoj strani kad se glasa da mu daju neki dinar da popuni rupe. Bas njega briga za to sto govori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA