Vreme čitanja: oko 1 min.

Huti prete da će proširiti napade na Sredozemno more

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Huti prete da će proširiti napade na Sredozemno more

  • 2
Huti, Jemen Huti, Jemen / Foto: Tanjug/AP

Jemenski Huti zapretili su da će napade na brodove koji plove za Izrael proširiti i na Sredozemno mora, nakon višemesečnih napada na brodove u Crvenom moru.

U saopštenju vojnog portparola Huta, Jahje Sarija se navodi da će eskalacija stupiti na snagu "odmah", prenosi Times of Israel.

To, kako je precizirano, uključuje gađanje svih brodova koji "krše zabranu plovidbe ka Izraelu" i koji se kreću ka lukama "okupirane Palestine" iz Sredozemnog mora u bilo koju oblast unutar zone dometa projektila Huta.

Prethodno su Huti zapretili da će proširiti napade na Indijski okean i na brodove koji obilaze južnu Afriku kako bi izbegli jemensku obalu, ali je njihov glavni fokus su i dalje Crveno more i Adenski zaliv.

Huti, koji kontrolišu velike delove Jemena, uključujući veći deo obale Crvenog mora, izveli su od novembra brojne napade dronovima i projektilima na brodove u Crvenom moru, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Njihovi napadi izazvali su odmazde SAD i Velike Britanije i formiranje međunarodne pomorske koalicije za zaštitu vitalnog trgovinskog puta.

Vojni stručnjaci navode da arsenal Huta uključuje balističke rakete dometa od 1.600 do 1.900 kilometara i iranske bespilotne letelice ''Shahed-136'' koje mogu da putuju do 2.000 kilometara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇧🇦

    4. maj 2024 | 07:35

    Huti baš žele da ih zapad bombarduje i ubija a posle im đavo kriv.

  • Slobo

    4. maj 2024 | 11:09

    Po kratkom postupku,porokaj i doviđenja.cim ispali jednu,zasuti ga sa 500

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA