Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedina Avganistanka u diplomatskoj službi podnela ostavku zbog šverca zlata: Pronela se informacija o 25kg

M. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedina Avganistanka u diplomatskoj službi podnela ostavku zbog šverca zlata

  • 0
zlato poluge Foto: Freepik

Avganistanka Zakia Vardak, generalni konzul u Mumbaju, u Indiji, koja je imenovana pre nego što su talibani preuzeli vlast 2021. godine, jedina žena u diplomatskoj službi u zemlji, podnela je ostavku nakon što su se pojavili izveštaji da je pritvorena zbog navodnog šverca zlata.

Vardak je juče objavila da je podnela ostavku na svom zvaničnom nalogu na platformi X (Tviter) nakon što su indijski mediji prošle nedelje objavili da je nakratko zadržana na gradskom aerodromu zbog navoda da je prokrijumčarila 25 poluga zlata, teških po jedan kilogram, iz Dubaija, preneo je AP. Prema izveštajima indijskih medija, ona nije uhapšena zbog diplomatskog imuniteta.

U saopštenju, Vardak nije spomenula optužbe za krijumčarenje zlata, ali je navela da joj je veoma žao što se, kao jedina žena u avganistanskoj diplomatiji, umesto da dobije konstruktivnu podršku da zadrži svoju poziciju, suočila sa talasima organizovanih napada koji su imali za cilj da je unište.

"Tokom protekle godine naišla sam na brojne lične napade i klevetu ne samo upućenu meni, već i užoj porodici i široj rodbini", dodala je ona.

Vardak je istakla da su napadi "ozbiljno uticali na njenu sposobnost da efikasno radi i da su pokazali izazove sa kojima se suočavaju žene u avganistanskom društvu".

Talibansko Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na pozive agencije da prokomentariše ostavku Vardakove.

Agencija nije mogla da utvrdi da li je ona jedina žena diplomata u Avganistanu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA