Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve bliži dogovor u pregovorima o primirju u Gazi: Oko jedne stvari Izrael i dalje ne popušta

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Egipatski i američki posrednici su izvestili o znakovima kompromisa

  • 0
Hamas Foto: Tanjug/AP

Delegacija palestinske militantne grupe Hamas bila je u Kairu u subotu dok su egipatski državni mediji izvestili o "primetnom napretku" u pregovorima o primirju s Izraelom, iako je izraelski zvaničnik umanjio izglede za potpuni kraj rata u Gazi, javlja AP.

Pritisak je porastao da se postigne sporazum o zaustavljanju skoro sedmomesečnog rata. Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija tvrdi da sada postoji potpuna glad u severnoj Gazi, dok Izrael insistira da će pokrenuti ofanzivu u Rafi, najjužnijem gradu teritorije na granici s Egiptom, gde se sklonilo više od milion Palestinaca.

Egipatski i američki posrednici su izvestili o znakovima kompromisa u proteklim danima, ali šanse za sporazum o primirju ostaju zapletene ključnim pitanjem da li će Izrael prihvatiti kraj rata bez ostvarenja svog deklarisanog cilja - uništenja Hamasa.

Državni egipatski TV kanal Al-Qahera News je u subotu izvestio da je postignut konsenzus o mnogim spornim tačkama, ali bez detaljisanja. Hamas je pozvao na potpuni kraj rata i povlačenje svih izraelskih snaga iz Gaze.

Visoki izraelski zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, umanjio je izglede za potpuni kraj rata. On je rekao da je Izrael posvećen invaziji na Rafu i da neće pristati ni u kom slučaju da okonča rat kao deo dogovora o oslobađanju talaca.

Predlog koji su egipatski posrednici stavili na stol Hamasa postavlja trostepeni proces koji bi doneo trenutni prekid vatre od šest sedmica i delimično oslobađanje izraelskih talaca, te bi uključivao nekakvo izraelsko povlačenje. Početna faza bi trajala 40 dana. Hamas bi počeo oslobađanjem ženskih civilnih talaca u zamenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

Geršon Baskin, direktor za Bliski istok u Organizaciji međunarodnih zajednica, rekao je da se čini da je Hamas prihvatio okvir koji je predložio Egipat, a koji je Izrael već prihvatio. Rekao je da bi ako Izrael pošalje svoje glavne pregovarače u Kairo, to značilo da je veoma ozbiljan.

Sukob je izbio 7. oktobra, kada je Hamas napao južni Izrael, otimajući oko 250 ljudi i ubivši oko 1.200, većinom civila. Izrael tvrdi da militanti i dalje drže oko 100 taoca i ostatke više od 30 drugih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA