Vreme čitanja: oko 8 min.

Suzanina porodica godinama je verovala da je njena smrt bila nesreća: Nekoliko godina kasnije usledio je šok

Vreme čitanja: oko 8 min.

Porodica je mislila da je njena smrt tragična nesreća. Prošle su godine pre nego što je istina izašla na videlo

  • 0

Teresa Nojbauer je bila na poslu pre pet godina na univerzitetu u Džordžiji kada je dobila telefonski poziv koji ju je šokirao, piše NCB News.

Njen zet - istaknuti lekar za plodnost koji je napisao i uredio nekoliko medicinskih knjiga - upravo je bio uhapšen pod sumnjom za ubistvo povodom misteriozne smrti njene ćerke, Suzan Sils (45).

Suzanino telo pronađeno je na dnu stepeništa u njihovoj kući u predgrađu u južnoj Kaliforniji 2016. godine.

Do tog aprila 2019. godine, Nojbauer je rekao da njegova porodica nije čak ni znala da vlasti istražuju smrt kao sumnjivu. Smatrala je muža svoje ćerke, Skota Silsa (59), čovekom koji je izgubio ženu u tragičnoj nesreći, rekla je, i dodala da se smatrala njegovim saveznikom dok je sam podizao blizance.

"Mislila sam da su policajci zadovoljni istragom - da on s time nema ništa i da je on jadni samohrani otac", rekla je Nojbauer za "Dateline" u prvom intervjuu svoje porodice.

"Nisam ga smatrala pretnjom ni na koji način", rekla je. "Nije mi ni na pamet palo."

Tokom Silsovog suđenja za ubistvo prošle godine, tužilac je rekao da je došlo do nasilne borbe koja se završila time što je on gušio svoju suprugu i nameštao njeno telo na stepenicama. Njegov advokat je smrt pripisao nesrećnom padu.

Sils je osuđen za ubistvo drugog stepena i osuđen je u martu doživotni zatvor uz mogućnost uslovnog puštanja na slobodu nakon najmanje 15 odrobijanih godina.

"Uvek ima buke u kući noću"

Ujutru 16. novembra 2016. godine, Sils je nazvao hitne službe i rekao da je pronašao telo svoje žene na dnu stepenica u njihovom domu u San Klementeu, oko 80 kilometara južno od Los Anđelesa.

"Nema puls i hladna je", rekao je operateru 911, prema audio snimku poziva.

Hitna pomoć stigla je nekoliko minuta kasnije, a Suzan je proglašena mrtvom u 6.35 ujutru, pokazuje njen izvod iz matične knjige umrlih.

Kada je Sils rekao svojoj svekrvi šta se dogodilo u telefonskom razgovoru sledećeg dana, Nojbauerova je izjavila da se setila kako je rekao da je čuo buku preko noći, ali nije proveravao jer su imali dva psa i dvanaestogodišnje blizance.

"Uvek ima buke u kući noću - neko uvek radi nešto - tako da ga to nije brinulo", rekla je Nojbauer. "Ali onda ju je ujutro pronašao mrtvu."

Sils je istražiteljima iz Odeljenja šerifa okruga Oranž rekao da misli da je smrt njegove žene tragičan rezultat lekova protiv migrene koji su možda uzrokovali gubitak ravnoteže i pad niza stepenice, rekao je istražitelj Erik Heč za "Dateline".

Nojbauer je verovala da je njena ćerka možda doživela iznenadnu i neočekivanu bolest - aneurizmu, možda - jer je uvek bila posebno spretna i graciozna. Ona je kao dete plesala balet i trenirala gimnastiku, rekla je Nojbauer, a kao tinejdžerka bila je navijačica i trčala prepone.

Kao odrasla osoba, Suzan - koja je pomagala svom suprugu u vođenju njihove klinike za plodnost, Centra za naprednu genetiku - čak je snimila video za audiciju za rijaliti šou "Survivor".

"Nikada nije padala", rekla je Nojbauer. "Čak nije padala ni kad je bila dete."

Nojbauer je rekla da je želela da detektivi znaju koliko je "fizički sposobna" bila njena ćerka. Kada je prenela tu informaciju, rekla je, jedan od istražitelja odgovorio je: "Da, ali, nesreće se događaju."

"Što, naravno, jeste istina", rekla je Nojbauer. "Nisam imala razloga da mislim da ne bi obavili temeljnu istragu. Tako sam mislila da je sve gotovo."

Još jedan detektiv koji je istraživao smrt, Dejv Holovej, opisao je njihovu komunikaciju s porodicom kao tipičnu za istragu: saosećajnu, ali ograničenu.

"Ne bismo odmah rekli porodici da je definitivno bila nesreća", rekao je. "Ne bismo izašli i rekli da je definitivno ubistvo. Rekli bismo im da sprovodimo našu istragu jer u nekom trenutku možda ćemo morati da im postavimo pitanja i ne bismo želeli da unapredimo njihove odgovore."

Borba, povrede i toples fotografija

To znači da rođaci nisu bili svesni da su istražitelji od samog početka pronašli moguće dokaze koji ukazuju na to da je njena smrt mogla biti više od teorije njenog muža.

U spavaćoj sobi u kojoj je spavala te noći, detektivi su pronašli kosu i mrlje krvi na zavesi i u podnožju, rekao je Heč. Preliminarna autopsija pokazala je da je pretrpela značajan broj povreda, uključujući neke koje su izgledale kao odbrambene rane na rukama i ligaturni trag preko vrata, rekao je.

Njen suprug takođe je imao povredu koja je bila sumnjiva detektivima - sveži rez na glavi koji je prekrio šeširom, rekao je Heč. Kada su detektivi ispitali Silsa o tome, Heč je rekao da je izjavio da se to dogodilo dok je popravljao automobil nekoliko dana ranije. Negirao je da zna išta o krvi u spavaćoj sobi, rekao je Heč.

Istražitelji su takođe pronašli dokaze da su možda postojali problemi u vezi tog para. Jedno od njihove dece se sećalo da su se roditelji svađali noći kada je Suzan nastradala, rekao je Heč, a tekstualne poruke pokazale su da je ona rekla svom suprugu da je "zarobljena" i da "nikada neće biti slobodna".

U Silsovoj kancelariji, detektivi su pronašli kriptičnu belešku - poruku za koju su kasnije saznali da je povezana sa opkladom koju je Suzan napravila na konzervativnom veb sajtu da će Donald Tramp pobediti na predsedničkim izborima 2016. godine.

Kada je Tramp pobedio, rekao je Heč, Suzan je ispunila svoj kraj opklade i objavila topless fotografiju sebe na sajtu. Poruka, koja je bila odštampana i stajala na Silsovom štampaču, bila je odgovor na njenu fotografiju.

"Sve što mogu da kažem je da moraš imati super kul muža", pisalo je u poruci.

"To mi je reklo da je ovo postavljanje bilo na nečijem umu", rekao je Holovej. "To nije nešto što se samo desilo tog dana."

Kada su istražitelji pitali Silsa o beleški, negirao je da ju je štampao i rekao je da je njegova supruga verovatno ostavila tamo. Svađa je bila oko njegove supruge koja je trebalo da odmara kada joj nije dobro, rekao je Sils, prema rečima Heča, a tekstovi su bili o finansijama u njihovom poslu, prema njegovom advokatu.

Dugo očekivani uzrok smrti

Iako su detektivi sumnjali u Silsa, sudski lekar još nije utvrdio uzrok ili način smrti njegove supruge. Taj proces je trajao godinu dana.

Eliz Hečer, bivši tužilac okruga Oranž koji je kasnije rukovodio slučajem, pripisuje kašnjenje složenosti povreda žene. Sa pucnjavama ili ubodima, rekla je za "Dateline", uzrok smrti je jasan i mnogo je lakše tužiocima da podnesu optužbe u tim slučajevima.

Ali sa Suzan, Hečer je rekla, slučaj nije mogao da napreduje dok sudski lekar ne završi obimna testiranja ligaturnih tragova i strukture njenog vrata.

"Vrlo su metodološki odrađeni", rekla je Hečerova. "U ovom slučaju, trajalo je veoma dugo."

Do novembra 2017. godine, ta testiranja konačno su bila završena: smrt Suyan je bila ubistvo, rekao je Heč. Bila je gušena

Forenzička testiranja pokazala su da je krv u spavaćoj sobi pripadala i mrtvoj ženi i njenom suprugu, rekao je Holovej. Fleke na majici koju je Sils nosio nakon smrti svoje supruge, za koje je tvrdio da su od čokoladnog mleka, zapravo su bila njena krv, rekao je Holovej, a njegova krv je pronađena ispod njenih noktiju.

Iako je toksikološka analiza pokazala tragove lekova protiv bolova u njenom sistemu, nije izgledalo da ih je bilo dovoljno da utiču na njenu ravnotežu, prema izveštaju.

Porodica nije imala pojma o nalazima

Porodica Suzan nije imala pojma o nalazima sudskog lekara. Njena majka nije bila svesna problema u vezi ćerke i zeta. Nojbauerova je rekla da je svake nedelje razgovarala sa svojom ćerkom, i jedini problemi koje je Suzan imala sa suprugom bili su beznačajni.

"Ako je i bilo problema, ona ih nikada nije spomenula", rekla je Nojbauer.

Nakon Suzanine smrti, rekla je, ostala je u kontaktu sa Silsom zbog blizanaca i otkrila je da dobro funkcionišu zajedno. Za odmor na Karibima s porodicom svoje supruge, Sils je obnovio pasoše blizanaca, popunio sve papire za časove ronjenja i "izgledao je vrlo srećan zbog toga", rekla je.

"Ništa nije učinio da spreči njihov dolazak i da budu s nama", rekla je.

Za Silsa, život je nastavljen kao da nije bio predmet istrage o ubistvu.

Saosećajne komšije su rekle da su organizovale molitve i dostavu obroka dok je Sils nastavio da podiže njihove blizance u kući gde je njegova žena umrla. Pojavio se u radijskoj emisiji u Las Vegasu da bi razgovarao o opasnostima sada već ukinutog kontraceptivnog sredstva i radio na novoj knjizi, "Ovarijalni reset: Lično putovanje ka obnavljanju hormona i plodnosti".

Detektivi su, s druge strane, ponovo došli do Silsa i saslušali ga ponovo o nalazima sudskog lekara i forenzičkog testiranja. Bio je kooperativan, rekao je Heč, ali "nije imao odgovor. Nastavio je da tvrdi da nema nikakve veze sa smrću Suzan - da je to bila nesreća ili da je pala niz stepenice.",

Iako istraga nije otkrila jasan motiv, istražitelji su verovali da je Sils odgovoran za ubistvo svoje supruge i prosledili su nalaze kancelariji Okružnog tužilaštva okruga Oranž. Hečerova, tužilac koji je dodeljen slučaju, rekla je da je do trenutka kada je pregledala dve kutije dokaza, prošlo otprilike dve godine od smrti Suzan.

"Veoma sam se uznemirio zbog porodice i zbog Suzan što je toliko dugo trajalo da se dođe do kraja", rekla je Hečerova.

Ona je rekla da je došla do zaključka da je u spavaćoj sobi bila nasilna borba iz koje su pronađeni krvavi tragovi. Ta borba je završila sa Silsom koji je gušio svoju suprugu i nameštao njeno telo na stepenicama, rekla je.

Njegov advokat, Džek Erli, tvrdio je da je smrt Suzan bila uzrokovana nesrećnim padom i da su tragovi gušenja mogli nastati kada su psi čvrsto povukli šal koji je bio oko njenog vrata.

Dana 25. aprila 2019. godine, dok je Sills vozio na posao, policajci u civilu su ga zaustavili i uhapsili pod sumnjom za ubistvo.

Hečer je obavestila Nojbauerovu o vestima, i pet godina kasnije - nakon odlaganja zbog kovida - bila je na sudu svom zetu. Porota je osudila Silsa za ubistvo drugog stepena.

"U početku, postoji trenutak olakšanja", rekla je, prisećajući se kako je bilo čuti krivu presudu.

"A onda nakon toga... Ali nema Suzan! I nikada je više neće biti."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA