Vreme čitanja: oko 4 min.

Si juče posetio Francusku, danas stiže u Beograd: Šta kineski predsednik želi da postigne dolaskom u Evropu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sijevu posetu Evropi, prvu u poslednjih pet godina, zvaničan Peking vidi kao priliku da njihov predsednik predstavi stav Kine i njihovu ulogu u sukobu koji se dešava u Evropi

  • 1
Si Đinping u Francuskoj Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping stiže danas iz Pariza u Beograd u okviru njegove šestodnevne posete Evropi, koja dolazi u trenutku rastućih tenzija između Kine i Evrope zbog bliskih odnosa Pekinga i Moskve.

"Kina nije kreator krize, niti njen učesnik. Ali, mi takođe nismo ni posmatrači, naš cilj je da aktivno doprinosimo postizanju mira", rekao je Si tokom zajedničke konferencije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom posle sastanka kom je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

On je takođe rekao i da "se Kina protivi korišćenju ukrajinske krize da bi se skinula odgovornost, oklevetala treća zemlja i izazvao novi Hladni rat". Analitičari smatraju da je Si ovom izjavom želeo da se osvrne na optužbe Vašingtona o izvozu kineskih mašina Rusiji, a koju ona navodno koristi u odbrambenoj industriji.

Sukob Kine sa Evropom oko izvoza i sumnje u njihove globalne ambicije pojačao se tokom rata u Ukrajini, nakon što je zvaničan Peking obio da osudi rusku invaziju.

Sijevu posetu Evropi, prvu u poslednjih pet godina, zvaničan Peking vidi kao priliku da njihov predsednik predstavi stav Kine i njihovu ulogu u sukobu koji se dešava u Evropi.

Kineski predsednik je od nedelje boravio u Francuskoj, danas stiže u dvodnevnu posetu Beogradu, a zatim će otputovati u susednu Mađarsku.

Emanuel Makron i Si Đinping Si Đinping sa Emanuelom Makronom u Parizu Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena

Njegova poseta Beogradu poklopiće se sa godišnjicom bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine kada su poginule tri osobe.

"Kineski narod neguje mir i nikada neće dozvoliti da se ponovi istorijska tragedija. Prijeteljstvo naroda obe zemlje, koje je iskovano krvlju je naša zajednička uspomena i ohrabriće obe strane da idu napred", napisao je Si u tekstu koji su preneli domaći mediji uoči njegove posete Beogradu.

Kineska ambasada Bombardovana kineska ambasada u Beogradu Foto: Slobodan Pikula

Napad na kinesku ambasadu, za koji su SAD rekle da je bio slučajan, dodatno je učvrstio neprijateljstvo koje je Kina tada imala prema NATO. Mnogi analitičari smatraju da je taj događaj bio prelomni trenutak kada se Peking približio Moskvi.

Optužbe o podršci Rusiji

Sijeva poseta Evropi dolazi nakon što su američki zvaničnici poslednjih nedelja izrazili zabrinutost zbog izvoza robe dvostruke namene u Rusiju. Oni su Peking optužili da na taj način "pomažu Rusiji da proširi proizvodnju oružja, koje se kasnije koristi u Ukrajini".

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije izjavili su prošle nedelje da Kina u Rusiju navodno izvozi alat, dronove, mlazne motore i tehnologiju za krstareće rakete.

Nakon ovih optužbi, Peking se branio činjenicom da je izvoz deo bilateralnih odnosa Rusije i Kine i da nijednog trenutka nijednoj od zaraćenih strana nisu davali oružje.

Vladimir Putin i Si Đinping Putin uskoro stiže u posetu Kini Foto: Tanjug/AP

Nakon sastanka sa Sijem, makron je izjavio da je tokom njihovog razgovora kineski predsednik ponovio da "neće slati oružje i pomoć Moskvi, kao i da strogo kontrolišu kineski izvoz robe koja bi mogla da se koristi u vojne svrhe".

Makron je takođe zahvalio Siju što je pristao da poseti Francusku pre nego što ruski predsednik Vladimir Putin poseti Peking. On je dodao da je Evropa na taj način imala priliku da Pekingu jasno predstavi svoj stav o ratu Rusije i Ukrajine i izrazi svoju nedvosmislenu podršku Kijevu.

Si i Makron su zajedno pozvali na globalno primirje tokom Olimpijade u Parizu.

Nakon njihovog satsanka i Si je takođe pozvao na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, obezbeđivanje humanitarne pomoći, zaštitu civila i oslobađanje talaca.

Si poziva na mir

Sijev razgovor sa Makronom dolazi u trenutku kada u Evropi postoji strah od eskalacije sukoba, nakon što je Putin naredio vojnicima da vežbaju raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja.

Ursula fon der Lajen je nakon sastanka sa Sijem i Makronom rekla da Peking ima važnu ulogu u deeskalaciji sukoba i da je "uverena de će Si nastaviti da ide u tom smeru".

"Računamo da će Kina iskoristiti uticaj koji ima na Rusiji i okonča rat protiv Ukrajine. Potrebno je da ulože više napora kako bi smanjili isporuku robe dvostruke namene Rusiji", rekla je fon der Lajen.

Emanuel Makron i Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Međutim, analitičari smatraju da, iako od početka rata Peking sebe pretstavlja kao mirotvorca, činjenice pokazuju da nisu učinili mnogo toga za uspostavljanje mira.

Oni takođe smatraju da je Si veoma pažljiv i da se trudi da propagira ishod rata u kom Putin, kog smatra jednim od ključnih saveznika, neće biti oslabljen.

Međutim, Si je juče ponovo pozvao sve zaraćene strane da pokrenu dijalog i postepeno uspostave međusobno poverenje.

Ali, čini se da je Kina odbila da prisustvuje svim mirovnim konferencijama na kojima nije učestvovala Rusija. Jedna takva dogodiće se sledećeg meseca u Švajcarskoj.

"Peking podržava napore koje su priznale Ukrajina i Ruisja uz poštovanje jednake i pravedne rasprave o svim mogućim mirovnim planovima na konferenciji", rekao je Si.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. maj 2024 | 17:53

    MIR U EVROPI I SVETU -DA SE IZBEGNE NUKLARNI RAT RUSIJE I NATO FASISTA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA