Vreme čitanja: oko 3 min.

Glavna meta: Vođa Hamasa se krije duboko ispod Gaze okružen taocima, koje koristi kao ljudski štit

O. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izrael je ponudio 400.000 dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do hapšenja ili likvidacije Jahje Sinvara

  • 0
Jahja Sinvar, Yahya Ibrahim Hassan Sinwar, novi lider Hamasa Foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia, Tanjug/AP

Vođa Hamasa Jahja Sinvar krije se duboko pod zemljom ispod Gaze okružen taocima koje koristi kao ljudski štit! Kako prenosi "Foks njuz", Izrael je glavu vođe Hamasa Jahje Sinvara ucenio na 400.000 dolara.

Veruje se da je Sinvar glavni organizator napada Hamasa od 7. oktobra kada je masakrirano skoro 1.200 osoba, među kojima je više od 30 držaljana SAD. Informacije o tome da se Sinvar krije u tunelima duboko ispod zemlje otkrio je general Džek Kin, viši analitičar za strategiju "Foks njuza", koji je bivši zamenik komandanta združenog Generalštaba američke armije.

"Moji izbori navode da se Sinvar, koji je glavni vođa Hamasa u Pojasu Gaze, okružen sa 15 do 20 talaca. Njih koristi kao živi štit za sebe i članove svoje porodice Oni veruje da su mu ovi taoci garancija da će preživeti. Izrael je potpuno u pravu kada vrši vojni pritisak na Hamas da oslobodi sve koji su oteti", rekao je Kin.

Ove informacije se poklapaju sa navodima izvora bliskih izraelskim službama bezbednosti koji su za "Kanal 12" proteklog vikenda potvrdili da su Izraelske odbrambene snage umalo likvidirale Sinvara, koji živi "na pozajmljeno vreme" i koji "neće preživeti trenutna dešavanja u Pojasu Gaze".

Izrael je ponudio 400.000 dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do hapšenja ili likvidacije Jahje Sinvara.

"Izgleda da je za njega naročito teško da donese odluku i da se postigne sporazum o oslobađanju talaca. Svestan je da to znači kraj Hamasove vladavine u Gazi. Onog trenutka kada pristane na oslobađanje talaca on će izgubiti najvažniju kartu za svoje preživljavanje", naveli su izvori bliski izraelskim službama bezbednosti.

Korišćenje talaca kao živog štira je protivno humanitarnom pravu. Veruje se da se među još više od sto talaca koje Hamas drži pod svojom kontrolom, a koji su oteti u napadu na izraelska naselja početkom oktobra, nalazi najmanje pet državljana Sjedinjenih Država.

U tom napadu je oteto preko 200 talaca, a zahvaljujući sporazumu od novembra njih više od sto uglavnom žena i dece je oslobođeno u zamenu za puštanje više desetina Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je početak vojnih operacija u Rafi, poslednjem velikom gradu koji Hamas kontroliše u Pojasu Gaze i koji se nalazi na samom jugu ove enklave nedaleko od granice sa Egiptom. Veruje se da je Sinvar upravo ovde našao utočište.

Namera Izraela je da osim uništenja Hamasa uništi i tunele između Egipta i Rafe, za koje se veruje da se koriste za šverc oružja. Sjedinjene Države i brojni zapadni saveznici odbili su da podrže Izraelsku okupaciju Rafe zbog zabrinutosti oko humanitarne katastrofe i novog talas civilnih žrtava.

Veruje se da Hamas u Rafi pod kontrolom ima još četiri bataljona sa nekoliko hiljada naoružanih boraca. Jakov Kac, saradnik na Institutu za politiku jevrejskog naroda i bivši glavni i odgovorni urednik "Džerusalem posta", kaže da je Jahja Sinvar lukav i nemilosrdan:

"Sinvar igra svoju igru sa Izraelom veoma pametno od 7. oktobra, ponekad se čini da razume Izrael bolje nego što Izrael razume sam sebe. Efikasno je koristio taoce da postigne svoje ciljeve i uspeo je da uvek bude korak ispred IDF u njenim naporima da ga uhvati ili ubije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA