Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraga o kineskom špijuniranju: Policija upala u prostorije ekstremnog nemačkog desničara

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačke vlasti su navele da je Savezno tužilaštvo zatražilo da se u Briselu provere kancelarije Maksimilijana Kraha, koji važi za glavnog kandidata AFD na izborima za Evropski parlament naredne nedelje

  • 0
Maksimilijan Krah AFD Nemačka Tanjug/AP

Policija je upala u prostorije Maksimilijana Kraha, poslanika ekstremno desničarske Alternative za Nemačku (AFD), u Evropskom parlamentu, a u okviru istrage o kineskoj špijunaži.

Kako je preneo portal "Politico.eu", belgijska i nemačka policija su pretresle njegove prostorije u Briselu, kao i kancelarije njegovih pomoćnika, što je deo istrage o kineskoj špijunaži u Evropskoj uniji.

Nemačke vlasti su navele da je Savezno tužilaštvo zatražilo da se provere kancelarije Maksimilijana Kraha, koji važi za glavnog kandidata AFD na izborima za Evropski parlament naredne nedelje. Pretresene su i kancelarije njegovog pomoćnika Jian G. koji je osumnjičen za "špiuniranje u korist druge države".

Podsećamo, Jian G. je uhapšen u aprilu što je izazvalo veliki potres među ekstremnim desničarima u Nemačkoj, koji se prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja nalaze na drugom mestu po popularnosti u zemlji.

Portparol javnog tužilaštva u Belgiji je potvrdio da je dobio zahtev za pomoć od kolega iz susedne zemlje i da se zajednički radi na ovom slučaju.

Jian G. je nemački državljanin koji je radio za Kraha od 2019. godine kada je ovaj desničar izabran u Evropski parlament.

Optužen je da je radio za kinesku obaveštajnu službu i da je prenosio informacije o pregovorima i odlukama u Evropskom parlamentu u januaru. Njegov stan u Briselu je pretražen prošlog meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA