Vreme čitanja: oko 1 min.

Saradnja Moskve i Pjongjanga: Ukrajina pregleda ostatke severnokorejskih raketa koje je koristila Rusija

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca Andrija Kostina saopštila je da se može zaključiti da je stopa neuspešnosti severnokorejskog naoružanja visoka

  • 2
Ukrajina rat u Ukrajin napad Rusije raketama Rusija rakete Foto: Tanjug/AP

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva pregledao je ostatke 21 od ukupno 50 severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala u periodu između kraja decembra 2023. i kraja februara 2024. godine, nastojeći da procene pretnju od vojne saradnje Moskve i Pjongjanga, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca Andrija Kostina saopštila je da se može zaključiti da je stopa neuspešnosti severnokorejskog naoružanja visoka.

"Otprilike polovina severnokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu. U takvim slučajevima ostaci projektila nisu pronađeni", navodi se u pisanim odgovorima Kostinove kancelarije dostavljene agenciji Rojters.

Severnokorejski projektili čine mali deo ruskog raketnog arsenala koji se koristi u ratu protiv Ukrajine, ali je njihova upotreba izazvala zabrinutost Seula i Vašingtona da bi to mogla biti najava kraja gotovo dvodecenijskog konsenzusa među stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o sprečavanju Pjongjanga da proširuje svoje programe nuklearnih i balističkih projektila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA