Vreme čitanja: oko 3 min.

Holivudski glumac, sivilo uz mali broj stranih zvanica: Četiri ključna pitanja sa Putinove inauguracije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Putin, kojem je ovo peti mandat, položio je zakletvu u svečanoj atmosferi u prisustvu članova vlade, parlamenta, sudija Ustavnog suda, drugih državnih funkcionera, javnih ličnosti

  • 6
Vladimir Putin, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin položio je juče zakletvu za peti mandat u Velikoj palati Kremlja pred velikim brojem zvanica.

Analitičari koji su pomno pratili čin inauguracije tvrde da je on na ovaj način želeo da da legitimitet procesu u kom je promenio Ustav, sproveo izbore kako bi produžio vlast za još šest godina.

"Odavde se nastavlja ponavljanje i degradacija", rekao je politički analitičar Vladimir Pastuhov.

Putin, kojem je ovo peti mandat, položio je zakletvu u svečanoj atmosferi u prisustvu članova vlade, parlamenta, sudija Ustavnog suda, drugih državnih funkcionera, javnih ličnosti, piše Politico.

Ukoliko želite da bolje razumete kako je protekla inauguracija, u nastavku slede odgovori na pet ključnih pitanja:

Kako je izgledala inauguracija?

Čovek (Vladimir Putin), mesto održavanja (Velika palata Kremlja) i datum (7. maj) nisu se menjali od 2000. godine, ako izuzmemo kratak prekid 2008. godine kada je Dmitrij Medvedev preuzeo predsedničku palicu.

Inauguracija je tradicionalno počela u podne.

Čini se da čak ni ruska državna televizija nije imala pristup izveštavanju sa ovog događaja.

Kao i u prethodnim prilikama Putin je prikazan u svojoj kancelariji kako završava neke državničke poslove, a zatim je prošao dugim hodnikom i krneuo na inauguraciju.

On se do Velike palate odvezao u luksuznom automobilu marke "Aurus".

Vladimir Putin, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Kao i u prethodnim prilikama, njemu je blagoslov dao ruski patrijarh Kiril, koji ga je nazvao "Vaše visočanstvo", a zatim je izrazio nadu da će "Putin vladati do kraja života".

Jedino što se promenilo jesu vremenske prilike. Za razliku od inauguracije 2018. godine kada je napolju vreme bilo sunčano, ovogodišnja ceremonija bila je siva i snežna.

Ali, činis e da su vremenske prilike omogućile Putinu da dobija pohvale od svojih pristalica, kako je izdržao hladnoću iako na glavi nije imao šešir.

Šta je Putin rekao u govoru?

U kratkom govoru nakon polaganja zakletve i obećanja da će braniti Ustav Rusije, koji je izmenjen kako bi mu se omogućilo da se ponovo kandiduje nakon kontroverznog referencuma 2020. godine.

On je obećao da će braniti interese i da će bezbednost ruskog naroda staviti ispred svega.

Vladimir Putin, inauguracija Foto: Tanjug/AP

U objavi na Telegramu, proruski analitičar Aleksej Česnakov sažeo je u tri reči Putinov govor uoči njegovog šestogodišnjeg mandata.

"Suverenitet, razvoj i jedinstvo", napisao je on.

Ko je bio među zvanicama?

Među 2.600 zvanica, kao i prethodnih godina, pojavila su se uglavnom ista lica, što potvrđuje da Pitin nije veliki ljubitelj "političkih obnova".

Jedan od zapaženijih zvanica bio je ruski ministar odbrane Sergej šojgu, za koga se priča da više nije u Putinovoj milosti nakon što je njegov zamenik uhapšen zbog korupcije.

Još jedna osoba koja je privukla pažnju bio je čečenski lider Ramzan Kadirov, koji nije prisustvovao Putinovom govoru u februaru i za koga se mesecima govorilo da je navodno smrtno bolestan.

Vladimir Putin, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Iako su mnogo mislili da će on svojom pojavom demantovati glasine o lošem zdravlju, Kadirov je uhvaćen dok su mu članovi osoblja pomagali da skine kaput.

Na spisku zvanica bili su izaslanici iz Francuske, Mađarske, slovačke, Malte, Kipra i Grčke.

Međutim, čini se da je najveću pažnju privukao holivudski glumac Stiven Sigal koji je poslednjih godina veliki Putinov simpatizer.

Inauguracija Vladimira Putina Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ko nije došao?

Kako se navodi, oko 20 zvanica država EU bojkotovalo je ceremoniju inauguracije, a nije bio prisutan ni ambasador SAD koji je bio van zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekoa je da nedolazak stranih zvanica nije "razlog za određene mere odmazde", jer je ona prevashodno namenjena građanima Rusije.

Vladimir Putin, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Bez obzira na to, ruski propagandisti su radosno isticali da su zapadni mediji pratili inauguraciju.

Oni su to predstavili kao dokaz Putinovog statusa u globalnoj politici uprkos njegovoj međunarodnoj izolaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    8. maj 2024 | 14:24

    Nemogu stranci doc kad su Americko- Engleske marionete koje zele Rusiu unistit. Nastavili su hitlerovu ideu. Unistili su Yugu Irak Libiu pa i Siriu, otpre Kubu, sad preko Ukraine izazvali rat sa Rusiom jer zele pljackat Ruske resurse. Za sve je kriva Amerika jer im je u genima pljacka otimacina i na silu ako treba. Sta uradise sa neduznih Indijanaca na svom pragu. Sotone.Nedaj se Rusio fasistima pod noge.

  • Resava 88

    8. maj 2024 | 14:13

    Posle 6 godina biće raspad Rusije kao i Svjetskog Saveza i Jugoslavije,diktature ne mogu večito opstati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA