Vreme čitanja: oko 3 min.

Kim Džong Un mu odao počast: Preminuo šef propagande totalitarnog režima u Severnoj Koreji

O. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap je uporedila Kim Ki Nama sa Jozefom Gebelsom, ministrom propagande u nacističkoj Nemačkoj, koji je bio najodaniji i najbliži saradnik Adolfa Hitlera

  • 1
Kim Džonh Un Severna Koreja Tanjug/AP

Kim Ki Nam, šef propagande totalitarnog režima u Severnoj Kreji preminuo je u 94. godini! Kako je preneo BBC, on je preminuo usled "disfunkcije nekoliko organa", a na lečenju je bio od 2022.

Kim Ki Nam je decenijama bio zadužen za propagandu u totalitarnoj državi, uključujući i gradnju kulta ličnosti oko vladajuće dinastije Kim.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA, objavila je da je lider Severne Koreje Kim Džong Un prisustvovao sahrani i odeo počast "veteranu revolucije koji je ostao bezgranično odan režimu".

Istovremeno, južnokorejska novinska agencija Yonhap je uporedila Kim Ki Nama sa Jozefom Gebelsom, ministrom propagande u nacističkoj Nemačkoj, koji je bio najodaniji i najbliži saradnik Adolfa Hitlera. Gebels je ostao upamćen po mantri: Ponavljaj laž dovoljno često i ona će postati istina".

Kim Ki Nam nije u krvnom srodstvu sa vladajućom dinastijom iako dele porodično ime, koje je među najčešćima u obe Koreje. On se od 1966. nalazio na mestu zamenika Sektora za propagandu i agitaciju, gde je blisko sarađivao sa Kim Džong Ilom, bivšim liderom i ocem sadašnjeg vođe Severne Koreje. Kim Ki Nam je napredovao do šefa sektora, a medijski izveštaji navode da su on i bivši vođa bili dobri prijatelji i da su često pili zajedno.

Tokom 70-ih godina on postaje glavni urednik u Rodong Sinmun, glavnom državnom dnevnom listu. Kim Ki Nam je vodio glavnu ulogu u postavljanju kulta ličnosti Kim Il Sunga, koga nazivaju ocem Severne Koreje, a imao je i značajan udeo u lakom prenošenju njegove vlasti na sina Kim Džong Ila.

Kim Ki Nam je bio taj koji je nagdledao komunikaciju i informacije koje su izlazile iz Severne Koreje. Takođe je zaslužan za zabranu južnokorejske i zapadnjačke kulture uključujući folmove i muziku. Primera radi, dvojica tinejdžera u Severnoj Koreji su osuđena na 12 godina robije zbog gledanja zabranjenih južnokorejskih serija.

Uz to državna televizija u Pjongjangu će ostati upamćena i po tome što je "blurovala" (zamaglila) farmerke jednog voditelja BBC, jer je džins simbol zapada i naročito američkog imperijalizma.

Zanimljivo je da je Kim Ki Nam jedan od retkih zvaničnika Severne Koreje koji je posetio Južnu Koreju. On je 2009. bio vođa delegacije režima u Pjongjangu koja je bila na sahrani Kim Dae Džonga, bivšeg predsednika Južne Koreje.

Najbolji primer kako je radila propagandna mašina u Pjongjangu jesu dešavanja nakon iznenadne smrti lidera Kim Džong Ila 2011. to je dovelo do vrtoglavog uspona njegovog sina Kim Džong Una na mesto lidera. Verovalo se da kim u to vreme ima jedva 20-ak godina.

"Nijedna sila na zemlji ne može da zaustavi revolucionarno napredovanje naše partije, vojske i naroda pod mudrim vođstvom Kim Džong Una", glasio je jedan od prvih izveštaja agencije KCNA nakon smrti Kim Džong Ila.

"Pod vođstvom Kim Džong Una trebalo bi da svoju tugu pretvorimo u snagu i hrabrost i da prevaziđemo sadašnje poteškoće", navedeno je još u tom izveštaju.

Fotografije iz 2015. u državnim medijima prikazivale su visokog Kim Ki Nama sa naočarima, u njegovim kasnim 80-im. Stajao među grupom vojnih zvaničnika i beležio dok je Kim Džong Un govorio. Penzionisao se nekoliko godina kasnije, a svoju funkciju je prepustio liderovoj sestri Kim Jo Džong.

Nastavio je da se pojavljuje na javnim događajima - što je znak da je ostao u dobrim odnosima sa režimom.

"Kim Džong Un je godinama držao Kim Ki Nama na ključnim propagandnim pozicijama, ukazujući da je on, kao i njegov otac, verovao i uzdao se u njega", rekla je Rejčel Li, viši saradnik u američkom istraživačkom centru "38 North Program".

Dnevnik Rodong Sinmun je čitavu naslovnu stranu posvetio smrti svog bivšeg glavnog urednika što govori o nivou poštovanja koji mu je ukazan.

Leif-Erik Easli, profesor na Univerzitetu u Seulu, rekao je da smrt Kim Ki Nama predstavlja "kraj jedne ere"; za severnokorejsku propagandu.

"Ovo je neko ko je želeo da veliča režim u Pjongjangu na način da se privuče pažnja i preko i izvan Korejskog poluostrva. Državna propagandna mašina je od njegovog dolaska odstupila od spina prethodne generacije o pankorejskom nacionalizmu. Sada, Kim Džong Un demonizuje Južnu Koreju i u velikoj meri se oslanja na nuklearno oružje za politički legitimitet - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    8. maj 2024 | 18:27

    SLAVA MU! OBZIROM DA JE S KORWJA PRVAK SVIJETA U FUDBALU:),E EEE BRALE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA