Vreme čitanja: oko 2 min.

Velike promene na frontu: Ukrajina dobija prototiop granata koje imaju tri puta veći domet

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemačka je ranije objavila da će Ukrajini poslati paket vojne pomoći u vrednosti od 5,3 miliona dolara, objavio je dnevnik "Handelsblatt"

  • 1
Samohodna haubica Paladin Foto: Sgt. Brittany Johnson/Us Army / Zuma Press / Profimedia

Ukrajina će uskoro dobiti prototip artiljerijskih granata čiji je domet tri puta veći kako bi se suprotstavila sve snažnijim ruskim napadima na istočnom frontu! Kako je preneo "Business insider", u pitanju su granate čiji domet 100 kilometara, a koje bi vlastima u Kijevu trebalo da pošalje Nemačka.

Nemačka je ranije objavila da će Ukrajini poslati paket vojne pomoći u vrednosti od 5,3 miliona dolara, objavio je dnevnik "Handelsblatt". U pitanju su projektili kalibra 155 milimetara i koji su Ukrajini preko potrebni. Obične granate ispaljene iz haubica imaju tri puta manji domet (oko 30 kilometara).

Kompanija "Rajnmetal" odbila je da navede više detalja o toj konkretnoj municiji koja će biti poslate Ukrajini, navodeći da ne želi da ugrozi bezbednosne intrese Kijeva. Ova kompanija je najveći proizvođač naoružanja u Nemačkoj i trenutno je fokusirana na proizvodnju artiljerijske municije. U planu je slanje nekoliko stotina hiljada projektila među kojima su i novi sa većim dometom.

Municija sa najdužim dometom koja je do sada dostavljena Ukrajini je "Vulcano", navođeni artiljerijski projektil. Njega su zajednički razvili Nemačka i Italija, ima domet do 80 kilometara i preciznost mu je u prečnikuod jednog metra što ga čini najpreciznijim artiljersijkim oružjem u svetu.

Njegova prendost je u tome što je "Vulcano" kompaktibilan sa postojećim artiljerijskim sistemima, a prednost mu je to što se radi o navođenom projektilu velike preciznosti. Pre početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine nemačka kompanija je proivozila oko 70.000 komada ovih projektila, a sada se očekuje da će godišnja proizvodnja skočiti na čak 700.000 godišnje.

Procenjuje se da je Nemačka do kraja aprila ove godine Ukrajini poslala oko 81.500 granata kalibra 155 milimetara. Agencija AP, ranije je prenela da ukrajinske snage dnevno ispale između 6.000 i 8.000 artiljerijskih projektila.

Portal "Politico" ranije je objavio da će u okviru nove ture vojne pomoći za Ukrajinu, Berlin poslati 10.000 artiljerijskih granata. Nemački kancelar Olaf Šolc nalazi se pod velikim pritiskom Vašingtona, Londona i Pariza da Ukrajini isporuči krstareće projektile tipa "Taurus" čiji je domet preko 500 kilometara, a kojima bi ukrajinska strana mogla da gađa ciljeve duboko unutar Rusije uključujući i Moskvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA