≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden: SAD neće slati oružje Izraelu ako pokrene invaziju na Rafu

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajdenovi komentari predstavljaju njegov najsnažniji javni iskaz do sada u njegovim nastojanjima da odvrati izraelski napad na Rafu

  • 4
Iran Izrael sukob Džo Bajden Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden juče je po prvi put javno upozorio Izrael da će SAD prestati da im isporučuju oružje ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafu, grad prepun palestinskih izbeglica na jugu Gaze.

"Jasno sam dao do znanja da, ako uđu u Rafu..., neću isporučivati oružje koje se istorijski koristilo kako bi se obračunalo s Rafom, s gradovima, koje se bavi tim problemom", rekao je Bajden u intervjuu za CNN.

Bajdenovi komentari predstavljaju njegov najsnažniji javni iskaz do sada u njegovim nastojanjima da odvrati izraelski napad na Rafu, istovremeno ukazujući na rastući jaz između SAD-a i njegovog najjačeg saveznika na Bliskom istoku.

Izrael koristi američko oružje

Bajden je priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Gazi, gde je Izrael pokrenuo sedmomesečnu ofanzivu s ciljem uništenja Hamasa.

"Civili su ubijeni u Gazi kao posledica tih bombi i drugih načina na koje napadaju naseljena mesta", rekao je upitan o bombama teškim 900 kg, poslatim Izraelu.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAX

    9. maj 2024 | 07:55

    Kad ovo kaže znači da su im već poslali

  • Mihajlo

    9. maj 2024 | 08:34

    Bajden ima najnizu podrsku medju biracima, cak se prica da ce na jesen odustati od kandidovanja a umesto njega ce biti Misel Obama (zena Baraka Obame). Sve su ovo predizborne predstave...

  • Miki

    9. maj 2024 | 08:35

    Izlapotino raspala podrzavas genocid

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA