Vreme čitanja: oko 4 min.

Tramp bi da šalje timove ubica da likvidiraju lidere narko-katela u Meksiku?

O. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U nekim od ovih diskusija, Tramp je insistirao da američka vojska ima "čvršće ubice od njih" i pitao se zašto ove misije atentata nisu ranije sprovođenje

  • 2
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp, bivši predsednik Sjedinjenih Država, navodno planira da pošalje timove ubica da likvidiraju lidere narko-kartela u susednom Meksiku. Kako je preneo ugledni magazin "Rolling stone", pozivajući se na tri različita izvora, Tramp je ove planove izneo u razgovoru sa najbližim saradnicima.

On nije precizirao detalje kako misli da na teritoriju susedne suverene države posalje američke trupe da eliminišu vođe narko-kartela, niti koliko bi njih bilo. Tramp je ovu ideju izneo u razgovoru sa najmanje jednim kongresmenom iz Republikanske stranke. Navodno bi se slanje američkih specijalaca izvršilo sa ili bez pristanka vlasti u Meksiko Sitiju.

U nekim od ovih diskusija, Tramp je insistirao da američka vojska ima "čvršće ubice od njih" i pitao se zašto ove misije atentata nisu ranije sprovođenje, tvrdeći da bi eliminisanje šefova narko-kartela uveliko doprinelo otežavanju sprovođenja njihovih operacija i unelo strah u njihova srca.  (U stvari, verzije ove strategije su zaista isprobane i ranije u dugotrajnom međunarodnom ratu protiv droge, uključujući i Meksiko, gde je tamošnja vlada uz podršku SAD, posvetila značajne resurse da zbriše što je moguće više šefova narko-kartela, ali to nije uspelo.)

Tokom nekih od ovih razgovora, Tramp je ove predloge uporedio sa vojnim napadom 2019. godine koji je on naredio, a čiji je cilj bila likvidacije vođe ISIS Abu Bakra al-Bagdadija. Tramp je insistirao da bi SAD treblo da pristupe vođstvu narko-kartela na isti način.

Jedan od izvora, koji je o tom pitanju razgovarao sa Trampom ranije ove godine, podseća da je bivši predsednik rekao da bi američka vlada trebalo da ima "listu za odstrel narko-bosova", a na kojoj bi se nalazili najmoćniji i najozloglašeniji karteli i njihove vođe i da bi zadatak američkih specijalaca trebalo da bude njihova likvidacija ili zarobljavanje tokom vladavine druge Trampove administracije.

Portparol Donalda Trampa nije odmah odgovorio na upit da prokomentariše ove navode. Kako je "Rolling Stone" izvestio prošle godine, Tramp je svojim političkim savetnicima naložio da mu dostave izbor vojnih opcija za napad na meksičke narko-kartele, ako ponovo osvoji Belu kuću.

Ovo je uključivalo scenarije za potencijalne vazdušne napade, napade bespilotnim letelicama, raspoređivanje američkih trupa i druge oblike ratovanja za borbu protiv vođa velikih narko-kartela, koje je Tramp dugo ismevao kao neke "loše momke".

Pre samo nekoliko godina, koncept Trampove ili bilo koje moderne administracije koja bi izvršila invaziju ili bombardovanje Meksika - sa i bez odobrenja  meksičkog predsednika -  uveliko bi bio posmatran kao izmišljotina ili puki ispad, čak i od strane ekstremne figure kao što je 45. vrhovni komandant.

Meksička policija, Meksiko Nemoćni protiv narko-kartela: Meksička policija Foto: Eyepix Group / BEEM / Beem / Profimedia

Međutim, poslednjih godina, političke opcije su otišle ​​mnogo dalje od Trampovog izražavanja frustracija i ušle su u glavni tok Republikanske partije. Think tankovi usklađeni sa programom "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (MAGA), kao što su Centar za obnovu Amerike i Američki institut za politiku, objavili su dokumente o politici koji snažno podržavaju upotrebu značajne vojne sile protiv ovih kriminalnih organizacija.

Jedan od ovih planova, koji je napisao bivši Trampov zvaničnik Ken Kučineli, a koji je privatno upućen Trampu 2023. nosi naslov - Vreme je da se vodi rat protiv transnacionalnih narko-kartela. Guverner Floride Ron Desantis, bivši Trampov glavni rival na stranačkim izborima, obećao je da će, ako bude izabran za predsednika, narediti specijalnim snagama da uđu u Meksiko "prvog dana".

Sve veća lista uticajnih poslanika republikanaca javno podržava novu vojnu akciju u Meksiku. Prošle godine, senatori Lindzi Grem i Džon Kenedi najavili su zakon koji će vojsci dati ovlašćenje da prati ove organizacije gde god da postoje, što je dovelo do toga da meksički lider Andres Manuel Lopez Obrador osudi to kao "uvredu za narod Meksika".

Vojni stručnjaci, strani lideri, pa čak i Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, upozorili su na niz predloga za invaziju na Meksiko. Neki tvrde da pokretanje američke ofanzive ili invazije, jednostavno rečeno, neće rešiti problem. Drugi takođe ističu da je Meksiko američki partner, a ne protivnik, i da bi preduzimanje takve jednostrane akcije uništilo diplomatske odnose i verovatno izazvalo ogroman haos i doprinelo erupciji nasilja.

"Tretirati ovo kao vojni problem je samo analitički, a iz perspektive politike, potpuno netačno, ostavljajući po strani pravna i ustavna pitanja o tome da li predsednik to uopšte može da uradi", kaže Met Dus, bivši savetnik za spoljnu politiku senatora Bernija Sandersa, koji trenutno radi u Centru za međunarodnu politiku i dodaje:

"Očigledno je da je Meksiko naš južni sused, ali ako pogledate neke od akcija koje je predsednik Bajden autorizovao u Siriji i drugde, njegova ovlašćenja su već veoma široka. I koliko god da je loša invazija Trampa na Meksiko, Tramp bi mogao samo da tvrdi da deluje u kontinuitetu izvršne vlasti. Agresivniji je, ekspanzivniji, ali ne potpuno izvan granica na koji su administracije koristile ove alate. Ceo ustavni poredak vođenja rata je potpuno izokrenut tokom decenija posle napada od 11. septembra. Tramp ili bilo koji drugi predsednik u suštini mogu da započnu ratove gde god i kad god žele".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drug Marko II

    9. maj 2024 | 18:07

    Deluje kao jedino racionalno, efikasno i brzo rešenje "problema" sa latino-kartelima. Vreme je pokazalo da je sve drugo rasipanje vremena i novca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA