Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši premijer Malte Džozef Muskat optužen za korupciju: Slučaj istraživala i ubijena novinarka

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zajedno sa njim optuženi su i Kris Farne, zamenik premijera, koji je trebalo da bude naredni Evropski komesar i Edvard Šikulna, bivši ministar ekonomije i sadašnji guverner Centralne banke Malte

  • 0
Joseph Muscat, premijer Malte Malta Foto: Tanjug/AP

Bivši premijer Malte Džozef Muskat optužen je za korupciju u vezi skandala koji je istraživala i poznata novinarka Dafne Karuna Galicija. Kako je preno "The Guardian", pored Muskata optužnica je podignuta i protiv guverners Centralne banke Malte, kao i zamenika premijera. Oni su optuženi u vezi skandala oko privatizacije bolnica.

Muskat je optužen da je primio mito, korupciju u javnim službama i pranje novca, navela je agencija AFP. On je optužbe protiv sebe nazvao "fantazijama i lažima", tvrdeći da je žrtva političke osvete.

Zajedno sa njim optuženi su i Kris Farne, zamenik premijera, koji je trebalo da bude naredni Evropski komesar i Edvard Šikulna, bivši ministar ekonomije i sadašnji guverner Centralne banke Malte. Oni su optuženi za prevaru i prisvajanje novca.

Farne koji je u vreme skandala kada je bolnica privatizovana bio ministar zdravlja rekao je da "apsolutno nema nikakve sumnje da će sud išta drugo utvrditi osim njegove potpune nevinosti". Šikulna nije komentarisao podizanje optužnice, ali je ranije demantovao da je uradio išta protivzakonito.

Očekuje se da će optužnica biti podignuta protiv još najmanje dva visoka zvaničnika vlade. Optućnica je deo dugogodišnje istrage o odluci laburističke vlade iz 2015. godine, a na čijem čelu je Muskat bio, da se menadžment tri javne bolnice prabaci u privatnu kompaniju "Vitals global Helthcare" u okviru posla čija je vrednost procenjena na četiri milijarde evra.

Daphne Caruana Galizia Ubijena zbog svog posla: Dafne Krauna Galicija Foto: Profimedia/Matthew Mirabelli/AFP

O ovom skandalu je izveštavala i Dafne Karuna Galicija, poznata istraživačka novinarka sa Malte, koja je poginula u eksploziji bombe postavljene pod njen automobil 2017. U februaru ove godine sud je poništio odredbu o privatizaciji. Fondacija osnovana u njeno ima posle smrti novinarke saopštila je da ova presuda "dokazuje da je njeno istraživanje o nameštenoj privatizaciji bilo ispravno".

Smrt Dafne Karuna Galicije izazvala je veliki šok na mirnom meditaranskom ostrvu. Opsežna nezavisna istraga je 2019. utvrdila da vlada nije učestvovala u atentatu ali da država mora da snosi odgovornost za stvaranje "kulture nekažnjivosti".

Premijer Malte Robert Abela, koji je nasledio Muskata na mestu lidera Laburističke partije, izneo je sumnju u istragu o korupciji, navodeći da je optužnica podignuta mesec dana uoči izbora za Evropski parlament. On je sugerisao da "establišment" pokušava da "ukrade suverenitet" rukovodstva Malte.

"Svako će imati priliku da utvrdi da li je istraga počela sa pretpostavkom krivice. Nadam se da to nije slučaj", rekao je on.

U odgovoru, Bernard Greč, lider opozicione Nacionalističke partije, optužio Abelu da je izabrao "da stane uz agresora umesto uz žrtave i da je izabrao svoje kolege umesto Malte i Maltežana“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA