Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li je Netanjahu u problemima: Ko su glavni snabdevači oružjem Izraela i ko je obustavio izvoz?

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ko i koliko snabdeva Izrael naoružanjem, a ko je prestao

  • 0
Avion Izrael IAF Lockheed Martin F35 Foto: Wikipedia/Staff Sgt. Madeline Herzog

Sjedinjene Američke Države obustavile su isporuku oružja Izraelu, uključujući teške bombe za probijanje bunkera koje su izraelske snage koristile u ratu protiv Hamasovih boraca u Gazi, piše Rojters.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je reagovao na odluku izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da nastavi sa ofanzivom na grad Rafa u Pojasu Gaze uprkos protivljenju Vašingtona, imajući u vidu veliki broj ranjivih raseljenih ljudi koji tamo žive.

SAD su daleko najveći snabdevač oružjem svog najbližeg saveznika na Bliskom istoku, a zatim sledi Nemačka - čija snažna podrška Izraelu delimično odražava iskupljenje za nacistički holokaust - i Italija.

Dve zemlje, Kanada i Holandija, obustavile su isporuku oružja Izraelu zbog zabrinutosti da bi se ono moglo koristiti na načine koji krše međunarodno humanitarno pravo - uzrokujući civilne žrtve i uništavanje stambenih područja - u Gazi.

Evo nekih detalja o snabdevačima oružjem Izraela.

Sjedinjene Američke Države

Obustavljena isporuka oružja Izraelu sastojala se od 1.800 bombi teških 907 kg i 1.700 bombi teških 226 kg, prema zvaničnicima SAD-a. Odluka je doneta zbog zabrinutosti u vezi sa "krajnjom upotrebom bombi od 907 kg i uticajem koji bi mogle imati u gustim urbaniim sredinama (poput Rafe)...", rekao je zvaničnik SAD.

U 2016. godini, SAD i Izrael su potpisali treći 10-godišnji Memorandum o razumevanju koji pokriva period od 2018. do 2028. godine, obezbeđujući 38 milijardi dolara vojne pomoći, 33 milijarde dolara u grantovima za kupovinu vojne opreme i pet milijardi dolara za sisteme protiv-raketne odbrane. Izrael je u periodu od 2019. do 2023. godine primio 69% od svoje vojne pomoći od SAD-a, prema izveštaju iz marta koji je izdao Stokholmski institut za međunarodni mir (SIPRI).

Izrael je prvi međunarodni operator američkog lovca F-35, koji se smatra tehnološki naprednijim borbenim avionom ikada napravljenim. Izrael je u procesu kupovine 75 F-35 aviona i - do prošle godine - primio je 36, plaćajući ih uz pomoć američke vojne pomoći.

SAD je takođe pomogao Izraelu da razvije i opremi svoj protivraketni sistem Gvozdena kupola, razvijen nakon rata između Izraela i libanskoh Hezbolaha 2006. godine. Sjedinjene Američke Države su više puta slale Izraelu stotine miliona dolara da pomognu u obnovi njegovih raketa za taj sistem.

Pored toga, Vašington je pomogao u finansiranju razvoja izraelskog sistema Davidova praćka, namenjenog uništavanju raketa ispaljenih sa udaljenosti od 100 do 200 km.

Nemačka

Nemačke dozvole za izvoz oružja Izraelu su se skoro udesetostručile na 326,5 miliona evra u 2023. godini u poređenju sa 2022. godinom, pošto je Berlin tretirao zahteve za dozvole kao prioritet nakon napada Hamasa 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi.

Međutim, od početka ove godine, kako su se međunarodna kritika izraelskog rata u Gazi povećavala, nemačka vlada očigledno je odobrila značajno manje izvoza ratnog oružja Izraelu. Isporuke vredne samo 32.449 evra dozvoljene su do sada, saopštio je ministarstvo ekonomije 10. aprila.

Nemačka uglavnom snabdeva Izrael komponentama za sisteme protivvazdušne odbrane i komunikacione opreme, prema nemačkoj novinskoj agenciji dpa, koja je prva objavila podatke za 2023. godinu.

Izvezeno oružje uključuje 3.000 prenosivih protivtenkovskih oružja i 500.000 metaka za automatsko ili poluautomatsko oružje. Dpa je rekla da su većina dozvola za izvoz odobrene za kopnena vozila i tehnologiju za razvoj, montažu, održavanje i popravku oružja.

Nemačka je pružila oko 30% vojne pomoći Izraelu u periodu od 2019. do 2023. godine, prema podacima SIPRI-ja.

Italija

Izvor Ministarstva spoljnih poslova potvrdio je 9. maja da je Italija, jedan od tri najveća snabdevača oružjem Izraela zajedno sa SAD i Nemačkom, obustavila nove dozvole za izvoz od početka rata u Gazi.

"Sve je stalo. A poslednje porudžbine isporučene su u novembru", rekao je izvor za Rojters.

Prema italijanskom zakonu, izvoz oružja zabranjen je zemljama koje vode rat i onima koji su proglašeni kršiocima međunarodnih i ljudskih prava.

U martu je ministar odbrane Gvido Kroseto rekao da Italija nastavlja da izvozi oružje Izraelu, ali da su poštovane samo prethodno potpisane porudžbine nakon što su sprovedene provere kako bi se osiguralo da oružje neće biti upotrebljeno protiv civila u Gazi.

Samo u decembru, Italija je poslala oružje vredno 1,3 miliona evra u Izrael, trostruko više nego u istom mesecu 2022. godine.

Italija je pružila oko 1% vojne pomoći Izraelu u periodu od 2019. do 2023. godine, prema izveštaju SIPRI-ja, navodno uključujući helikoptere i pomorsko naoružanje.

Velika Britanija

Britanija nije jedan od većih snabdevača Izraela. Za razliku od SAD, britanska vlada ne daje Iyrqaelu direktno oružje, već daje dozvole kompanijama za prodaju - često komponente u američkom lancu snabdevanja, poput onih za avione F-35.

Prošle godine, Britanija je odobrila dozvole za izvoz za prodaju oružja Izraelu u vrednosti od najmanje 52,5 miliona dolara. Dozvole su bile za robu uključujući municiju, bespilotne vazdušne letelice, municiju za malo vatreno oružje i komponente za avione, helikoptere i automatske puške.

Premijer Riši Sunak je rekao parlamentu u četvrtak da Velika Britanija sprovodi jedan od najstrožih režima kontrole izvoza u svetu u kojem se periodično pregleda savet o obavezama Izraela prema humanitarnom pravu.

"Što se tiče izvoznih dozvola, nakon poslednjeg pregleda, nema promena", rekao je.

Neke opozicione levičarske partije pozvale su vladu da povuče dozvole za izvoz u svetlu sve većeg broja žrtava u Gazi i da objavi pravne savete koji su korišćeni za donošenje odluke da izvoz oružja može da se nastavi.

Kanada

Kanadska vlada je 20. marta saopštila da je prestala da izdaje dozvole za izvoz oružja Izraelu od 8. januara, a zamrzavanje će trajati dok Otava ne bude mogla da osigura da se oružje koristi u skladu sa humanitarnim pravom. Mnogi od mrtvih u Gazi od izraelskih bombardovanja i kopnenih ofanziva bili su civili, prema međunarodnim grupama za zaštitu ljudskih prava.

Kanada je od napada Hamasa 7. oktobra odobrila najmanje 21 milion dolara vrednih novih dozvola, što je više od vrednosti takvih dozvola u prethodnoj godini.

Holandija

Holandska vlada je u februaru obustavila isporuke delova za F-35 avione Izraelu iz skladišta u Holandiji, nakon odluke apelacionog suda kojom je utvrđeno da postoji rizik da se delovi koriste u vezi sa kršenjem humanitarnog prava. Vlada se žali na tu odluku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA