Vreme čitanja: oko 2 min.

Ambasador Srbije u Kairu: 7.000 kamiona čeka na severu Sinaja da isporuči pomoć Gazi

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi sleteo je juče na Sinaj

  • 0
Srbija  humanitarna pomoć Gaza Foto: Vlada Srbije

Ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović izjavio je da će drugi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi danas sleteti na Sinaj, ali da još ne zna kada će pomoć biti dostavljena stanovnicima Gaze jer je prelaz Rafa na granici sa Egiptom zatvoren nakon što ga je zauzela izraelska vojska.

"Očekujemo da drugi kargo let sleti u Ariš, grad koji se nalazi na četrdesetak kilometara od Rafe za otprilike četiri sata. Ariš je u ovom trenutku svetski logistički centar jer se tu nalazi i luka Ariš preko koje brodovima stiže pomoć", rekao je Šestović jutros za RTS, a prenosi Tanjug.

Prvi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi sleteo je juče na Sinaj.

Šestović je naveo da je Ariš jedino mesto gde se u ovom trenutku prikuplja pomoć za stanovnike Pojasa Gaze i istakao da u ovom trenutku oko 7.000 kamiona čeka na ulazak u Rafu da isporuči pomoć Gazi.

"Prizori kojima smo svedoci ukazuju na dramu koja se odvija u ovom trenutku, s obzirom da već četvrti dan nijedan kamion ne prelazi granični prelaz Rafu zbog toga što je došlo do upada izraelskih trupa u sam granični pojas Rafe i prelazi su zatvoreni. Imajte u vidu da su dnevne potrebe 500 kamiona tako da je tih 7.000 kamiona dovoljno za 14 dana života stanovništva Gaze", rekao je Šestović.

U prvom avionu humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi, a koji je juče sleteo na Sinaj, su hrana, voda, medicinska oprema i šatori za smeštaj porodica.

"Ono što smo poslali je sastavljeno na osnovu spiska koji je dao egipatski Crveni polumesec, a reč je o onome što oni smatraju da je najpotrebnije za stanovništvo Gaze u ovom trenutku. Oni inače imaju svoje kancelarije i logističke centre u samom Pojasu Gaze i odatle koordiniraju pomoć na globalnom nivou i dnevno prilagođavaju potrebama stanovništva Gaze koje su kao što vam je poznato ogromne", kaže ambasador Šestović.

Ukazuje da stanovnicima Gaze nedostaje sve, pogotovo gorivo jer bez njega bolnice moraju da obustave svoj rad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA