Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mnogo puta je došlo do smrti kod nevakcinisanih adolescenata" Epidemija malih boginja bukti u Rumuniji

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Male boginje su prisutne širom Evropske unije, ali u Rumuniji verovatno više nego u drugim zemljama, što se može videti na mapama Evropskog centra za kontrolu bolesti.

  • 0
Male boginje Foto: Shutterstock

Rumunijaje i dalje suočena sa epidemijom malih boginja, izjavio je rumunski ministar zdravlja Aleksandru Rafila, koji je preporučio vakcinaciju i dece i odraslih koji nisu vakcinisani ili nisu preležali ovu bolest.

"Epidemija morbila nastavlja da se razvija u Rumuniji. Postoji nekoliko okruga koje su više pogođene. Generalno, ove epidemije se javljaju tamo gde postoje zajednice sa niskim stepenom pokrivenosti vakcinacijom", rekao je Rafila, preneo je Ađerpres.

Prema njegovim rečima, male boginje su prisutne širom Evropske unije, ali u Rumuniji verovatno više nego u drugim zemljama, što se može videti na mapama Evropskog centra za kontrolu bolesti.

"Podstičemo roditelje koji još nisu vakcinisali svoju decu da to učine, čak i odrasli koji nisu preležali ovu bolest ili oni koji nisu vakcinisani to mogu da urade. (...) Mnogo puta je došlo do smrti kod adolescenata ili odraslih koji nisu bili zaštićeni", istakao je Rafila.

On je naveo da ako odrasla osoba dođe u kontakt sa detetom obolelim od malih boginja, bolest je mnogo agresivnija jer postoje druge bolesti i organizam drugačije reaguje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA