Vreme čitanja: oko 1 min.

Mišustin predložio kandidate za sastav nove ruske vlade

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema ukazu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, Mišustin će imati deset zamenika, uključujući jednog prvog potpredsednika vlade, jednog potpredsednika vlade i jednog zamenika premijera.

  • 0
Mikhail Mishustin, Mihail Mišustin Foto: Tanjug/AP

06Novoizabrani ruski premijer Mihail Mišustin podneo je danas Državnoj dumi predlog kandidata za ministare u njegovoj vladi, izuzev za ministre iz sektora bezbednosti i spoljnih poslova.

Prema ukazu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, Mišustin će imati deset zamenika, uključujući jednog prvog potpredsednika vlade, jednog potpredsednika vlade - opunomoćenog predstavnika predsednika države u Dalekoistočnom federalnom okrugu i jednog zamenika premijera, odnosno predsednika Kabineta ministara, prenosi TASS.

Mišustin je predložio da se za prvog zamenika predsednika vlade imenuje Denis Manturov, koji je bio potpredsednik vlade i ministar industrije.

Zamenici premijera mogu postati i Vitalij Saveljev, aktuelni ministar saobraćaja i Dmitrij Patrušev, aktuelni ministar poljoprivrede.

Na mesto Vitalija Saveljeva u Ministarstvu saobraćaja predložio je Romana Starovojta, guvernera Kurske oblasti, a njegova prva zamenica Oksana Lut trebalo bi da zameni Dmitrija Patruševa u Ministarstvu poljoprivrede.

Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov mogao bi da postane ministar industrije, guverner Kemerovske oblasti Sergej Civilev predložen je za ministra energetike, a guverner Habarovske teritorije Mihail Degtjarjov bi mogao da predvodi Ministarstvo sporta.

Nakon inauguracije predsednika Ruske Federacije, Vlada će prvi put biti formirana po novim pravilima utvrđenim izmenama i dopunama Ustava Ruske Federacije iz 2020. godine.

Tim aktom predviđena je posebna procedura imenovanja za ministre iz bezbednosnih resora - Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za vanredne situacije, Ministarstva odbrane i Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova, koje predlaže predsednik Rusije, nakon konsultacija sa gornjim domom parlamenta - Savetom Federacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA