Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamenik generalnog sekretara: NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema njegovim rečima, NATO je i dalje zainteresovan da podrži Ukrajinu, kao i da obezbedi da se sukob ne razvije u konfrontaciju sa Rusijom

  • 0
Kijev rat Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je da Alijansa ne planira da šalje trupe u Ukrajinu.

"Na nivou NATO-a, gde se odluke donose konsenzusom, u ovom trenutku nemamo ni planove ni političku nameru da rasporedimo NATO snage u Ukrajini", rekao je on na predstavljanju knjige, prenosi Digi24.

Prema njegovim rečima, NATO je i dalje zainteresovan da podrži Ukrajinu, kao i da obezbedi da se sukob ne razvije u konfrontaciju sa Rusijom.

Upitan o "sopstvenim crvenim linijama", nakon prelaska kojih bi NATO trebalo da interveniše u sukobu, on je odgovorio da „nije reč o kršenju crvenih linija, već o evoluciji dinamike ovog rata”.

On je naveo da ne zna koliko će sukob trajati, ali, kaže, "jedno je jasno, ovaj rat će se nastaviti".

„Na obe strane postoji mobilizacija ljudskih, materijalnih, ekonomskih, logističkih resursa i u ovom trenutku sve naznake ukazuju da će se rat produžiti", rekao je Džoana.

Zamenik generalnog sekretara NATO je zaključio da Zapad izvlači pouke iz ovog sukoba i shvata potrebu za ulaganjem u sektor odbrane.

Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron u video-snimku, odgovarajući na pitanja korisnika društvenih mreža, rekao da Evropa mora biti spremna da obuzda Rusiju ako Moskva „ode predaleko“ u sukobu u Ukrajini.

On je takođe naglasio da se „svom snagom nada“ da Pariz neće morati da se upušta u neprijateljstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA