≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zatvorena birališta na predsedničkim izborima u Litvaniji: Nauseda favorit

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

ZOčekuje se da će na ovim izborima aktuelni predsednik Gitanas Nauseda

  • 0
Crna Gora izbori glasačka kutija Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Biračka mesta na predsedničkim izborima u Litvaniji zatvorena su večeras, a izlaznost je, prema podacima izborne komisije, bila 59 odsto, što je najviše u poslednje skoro tri decenije.

Očekuje se da će na ovim izborima aktuelni predsednik Gitanas Nauseda, pouzdani saveznik Ukrajine u sukobu sa Rusijom, dobiti novi mandat, nakon kampanje usmerene na bezbednosne probleme u baltičkim državama, prenosi Rojters.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova, što nagoveštavaju rezultati sprovedenih anketa, 26. maja će biti održan drugi krug glasanja.

Prvi rezultati izbora očekuju se posle ponoći.

Rezultati nedavne ankete pokazali su da Nauseda, 59-godišnji bivši bankar, ima podršku 29 odsto birača, dok je njegov najjači oponent premijerka Ingrida Simonite (49), sa podrškom 14 odsto biračkog tela.

Birači su zabrinuti da bi bivše sovjetske baltičke zemlje, sada članice NATO i Evropske unije, u budućnosti mogle biti mete ruske agresije.

Malo više od polovine stanovnika Litvanije, zemlje sa 2,8 miliona stanovnika, veruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo verovatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai.

Litvanska obaveštajna služba je u martu saopštila da Rusija radi na jačanju svojih vojnih sposobnosti duž svojih granica sa NATO zemljama, navodi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA