Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin imenovao Šojgua za sekretara Saveta bezbednosti

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin je razrešio Nikolaja Patruševa sa mesta sekretara Saveta bezbednosti Rusije zbog "njegovog prelaska na drugo radno mesto"

  • 0
Sergej Šojgu Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je danas dodsadašnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua za sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije, saopštila je pres služba Kremlja.

U saopštenju se navodi da je Putin potpisao Ukaz o imenovanju Šojgua na tu funkciju, prenosi Interfaks.

Putin je takođe razrešio Nikolaja Patruševa sa mesta sekretara Saveta bezbednosti Rusije zbog "njegovog prelaska na drugo radno mesto".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će naknadno biti saopšteno koju će funkciju Patrušev obavljati.

Prema njegovim rečima, na mestu načelnika generalštaba neće biti promena.

Kako je prethodno objavljeno na Telegram kanalu Saveta federacije, Putin je predložio imenovanje dosadašnjeg potpredsednika Vlade Andreja Belousova za ministra odbrane.

Prema saopštenju, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zadržaće poziciju.

Novoizabrani ruski premijer Mihail Mišustin podneo je u subotu Državnoj dumi predlog kandidata za ministare u njegovoj vladi, izuzev za ministre iz sektora bezbednosti i spoljnih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz o ponovnom imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije.

Prema ukazu, Mišustin će imati deset zamenika, uključujući jednog prvog potpredsednika vlade, jednog potpredsednika vlade - opunomoćenog predstavnika predsednika države u Dalekoistočnom federalnom okrugu i jednog zamenika premijera, odnosno predsednika Kabineta ministara, prenosi TASS.

Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsednički mandat, ruska vlada je, u skladu sa Ustavom Ruske Federacije, podnela ostavku.

Putin je u januaru 2020. godine razrešio vladu Dmitrija Medvedeva i predložio ruskoj Državnoj dumi Mihaila Mišustina za premijera koji je u to vreme bio šef Federalne poreske službe.

Tada, prvi put u istoriji Državne dume, nijedan poslanik nije se izjasnio protiv budućeg premijera - 383 njih je bilo "za", dok je 41 bio uzdržan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA