≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je kongresmenka zagovarala uništenje Jevreja? Mnogi na mrežama poverovali u satiru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Satirični sajt objavio montažu u kojoj se tvrdi da se Ilhan Omar zalaže za radikalno rešenje

  • 0
Žene koje je uvredio tramp, demokrate Foto: Tanjug/AP

„Kongresmenka Ilhan Omar predložila je radikalno rešenje: ‚Antisemitizam ne bi bio problem kada bismo se rešili svih Jevreja‘“. Ovo se tvrdi u Instagram postu kraj slike Omarove u obraćanju javnosti i to ispred senatora Bernija Sandersa, koji je i sam jevrejskog porekla. Međutim, reč je o satiričnom sadržaju koji je samo ponovo počeo da se deli po internetu. Naravno, reč je o poruci koju kongresmenka nikad nije poslala.

- Nisam povezan sa kongresmenkom Omar, ali retvitovanje ovog posta je neodgovorno – poručio je nedavno na platformi Iks (Tviter) Stiv Kampanja kraj printskrina vesti s naslovom „Ilhan Omar: ‚Antisemitizam ne bi bio problem kada bismo se rešili svih Jevreja‘.

Na žalost, dok je on podelio vest da upozori, mnogi su je delili po internetu kao da je istinita.

- Kongresmenka Ilhan Omar predložila je radikalno rešenje za nacionalni problem sa antisemitizmom: uklanjanja svih Jevreja. Plan već prihvataju lideri Hamasa, Al Kaide, Boko harama i vlade Irana – poručio je Imtijaz Mahmud na platformi Iks.

Iako se na mnogim podeljenim slikama vidi kajron televizije CNN koji takođe prenosi jezivu poruku. Portparol CNN za USA Today demantovao je da je ovo stvarno sa CNN i navodi da je reč o lažnom kajronu.

Na nekim od sajtova vidi se da vest potiče sa sajta BabylonBee.com, i to iz maja 2021. Kada se ode na ovaj sajt jasno je da je reč o satiričnom sajtu već po naslovima: „Glumac je potpuno propao jer nije glumio čak ni Spajdermena“, „Izrael planira da američko oružje nabavlja od talibana“, „Dnevnik otkriva da je Luter započeo reformu crkve samo zato što mu je dosadilo da svakog petka jede ribu“…

Ako nekome nije jasno da je reč o šalama, onda na stranici o portalu „The Babylon Bee“ piše da je reč o satiričnom sajtu posvećenom hrišćanstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA