Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinski piloti protiv ruske PVO koriste taktiku SAD iz Vijetnamskog rata: Šta je misija "divlja lasica"?

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinski piloti lete opasno u takozvanim misijama "divlja lasica", čiji je cilj da se otkriju pozicije ruske PVO na koju se potom lansiraju napredne američke rakete, isporuka prvih primeraka "F-16" očekuje se ovog meseca

  • 10
F-16 Fighting Falcon borbeni avioni lete u okviru zajedničke obuke vazduh-zemlja u kojoj učestvuju američke i bosanske snage Foto: Tanjug/US Embassy in Bosnia and Herzegovina/AP

Ukrajinski piloti u ratu protiv Rusije lete u opasnim, takozvanim misijama "divlja lasica", koje su primenjivali i američki piloti tokom Vijetnamskog rata! Kako prenosi "Business insider", cilj ovih rizičnih misija jeste da se otkriju položaji ruske PVO na koje potom ukrajinski piloti lansiraju navođenje napredne američke rakete.

Uz to, najavljena skora isporuka američkih letelica tipa "F 16", trebalo bi da doprinese tome da se smanji prednost koju ruske snage imaju u vazduhu. Kada ukrajinski piloti polete oni namerno idu u zonu ruskih radara koji ih markiraju ali i istovremeno otkrivaju svoj položaj, tj. trag po kome se potom lansiraju američki projektili tipa "AGM 88" (HARM) pre nego što ruske snage "zaključaju" ciljeve na koje ispaljuju projektile zemlja-vazduh.

Sjedinjene Države su ukrajini ove antiradarske pakete isporučile prvi put sredinom 2022. ovu taktiku poznatu kao "divlja lasica", američki piloti su izvodili u Vijetnamu, a nakon što bi uništiliprotivničke radarske sisteme mogli su komotno da vrše vazdušne napada na vijetnamske kopnene trupe.

Projektili "AGM 88" (HARM) su tešćki 320 kilograma i imaju domet od oko 180 kilometara. Nakon što detektuje radarski zrak ovaj projektil se navodi i nakon što je radar isključen. Američki politi su ove projektile ranije koristili u ratovima u Libiji, Iraku i bivšoj Jugoslaviji, kao i tokom bombardovanja SRJ 1999. Sada sličnu taktiku koriste ukrajinski piloti:

"Ukrajinci jasno uče vojnu taktiku od zapadnih savenika. Iako se radi o opasim misijama one su veoma vredne", kaže Frederik Mertens, strateški analitičar Centra za strateške stuvije u Hagu i dodaje:

"Ukrajinski piloti idu do samog kraja i oni koriste sva rapoloživa sredstva za uništavanje ruske PVO".

Najveći izazov za ukrajinske snage bilo je da se adapritaju sovjetski avioni tipa "Mig 29" i "Su 27" kako bi mogli da nose projektile zapadne proizvodnje. Nakon što su se ruske snage adaptirale na ovu taktiku Ukrajinci su sad otišli korak dalje.

Sada ukrajinske snage nakon što otkriju položaje ruske PVO više nemaju za glavni cilj da unište radar ili bateriju već one lansiraju druge projektile i bespilotne letelice koje pogađaju ruske ciljeve jer više nisu pod zaštitom PVO.

"Sada ovi projektili više služe supresivnoj, a ne destruktivnoj svrsi", kaže Džastin Bronk, stariji analitičar iz londonskog tink tanka RUSI.

Očekuje se da će isporukom američkih aviona "F-16" velika ruska premoć u vazduhu biti smanjena i da će Ukrajina uspeti da povrati kontrlu nad makar delom svog neba. Danska i Holandija su prve zemlje koje su najavile da će ukrajini isporučiti svoje primerke "F-16". Njihova isporuka se očekuje ovog meseca kako je ranije najavljeno u Kijevu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cg

    13. maj 2024 | 13:04

    Nece imat kad , samo li ih locira ili snimi radar s 300 - 400 ce da odradi lagani posao i ovih BUDJAVIH f -16 nece bit !

  • Kole

    13. maj 2024 | 13:36

    Smešno! Da li još uvek neko veruje u ovo?!

  • Boža zemunac

    13. maj 2024 | 12:18

    Stvarno. Pa zar oni nisu došli već do Moskve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA