≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Rusi jurišaju na drugi najveći ukrajinski grad, padaju sela, raste bes: "Samo su ušetali, ovo je izdaja"

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ukrajina tvrdi da Rusija beleži velike gubitke, ali da uprkos tome šalju brojne snage kod Vovčanska, prema kojem se kreće pet bataljona

  • 27
Harkov Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Nastavljaju se teške borbe i napadi ruskih snaga u pokušaju proboja u Harkovskoj oblasti. S tog je područja evakuisano gotovo 5.800 civila iz svojih domova, saopštio je u ponedeljak guverner oblasti Oleh Sinjehubov, nakon što je Rusija 10. maja pokrenula nove ofenzivne akcije u toj regiji, u smerovima ka Lipci i Vovčansku.

Više od 30 naselja u Harkovskoj oblasti našlo se pod ruskom artiljerisjkom i minobacačkom vatrom u nedelju, a Vovčansk se našao pod udarom masovnog granatiranja, rekao je Sinjehubov.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak priznala da ruske snage napreduju u svojoj ofenzivi na severoistoku Harkova.

"U ovom trenutku neprijatelj postiže taktičke uspehe u borbi za Vovčansk", izvestio je ukrajinski Glavni šab u izjavi na društvenim mrežama u ponedeljak ujutru, prenosi Kyiv Independent.

Harkov Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Borbe se vode na severu okruga, u području koje se graniči s Rusijom. Ruske okupacione snage nastavljaju jurišne operacije i intenzivnu paljbu u Harkovskoj oblasti, dok ukrajinske obrambene snage pokušavaju da odbiju ruske napade, napadajući jurišne grupe.

Aktivno se koriste artiljerija i minobacači, prenosi Ukrainska Pravda.

Ukrajina tvrdi da Rusija beleži velike gubitke, ali da uprkos tome šalju brojne snage kod Vovčanska, prema kojem se kreće pet bataljona.

Rusija je u nedelju saopštila da je zauzela još četiri sela u Harkovu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su u toku "žestoke borbe", a Sinjehubov da su "sva područja" u blizini granice s Rusijom "pod neprijateljskom vatrom gotovo danonoćno", prenosi Kyiv Post.

Na udaru Vovčansk

Vrhovni zapovednik ukrajinske vojske rekao je da, iako je situacija složena, njegove snage uspevaju da zadrže dalje rusko napredovanje.

Rusko ministarstvo obrane je međutim, saopštilo da su njihove snage "ušle duboko u neprijateljsku obranu".

U zadnja dva dana osvojile su devet sela, kako tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Harkov Ukrajina Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, među vojnicima na terenu koji su se našli u žiži intenzivnih borbi i ruskih napredovanja, raste nezadovoljstvo i ogorčenje načinom na koji su ukrajinski zapovednici reagovali na očekivana ruska ofenzivna delovanja na tom području.

Kako su rekli ukrajinski vojnici za BBC, Rusi su jednostavno i doslovno ušetali u Harkovsku oblast.

Evakuacija stanovnika Harkovske oblasti

Denis Jaroslavski je kao zapovednik ukrajinske specijalne izviđačke službe učestvovao u iznenadnoj i munjevitoj ukrajinskoj ofenzivi u Harkovu u jesen 2022. godine, kojom su ruske osvajačke snage nakon početka invazije odbačene sve do granice. Međutim, sada se Denis i njegovi ljudi suočavaju s mogućnošću da će morati da to ponove.

Ruske snage su poslednjih dana ostvarile male, ali značajne uspehe uz granicu u regiji Harkov. Njihovo napredovanje je prodrlo svega nekoliko kilometara u dubinu, ali je u njemu osvojeno 100 kilometara ukrajinskih teritorija koji su bile pod kontrolom snaga Kijeva. Poređenja radi, na bolje branjenom istoku Ukrajine, Rusima je trebalo nekoliko meseci da postignu isti rezultat.

Harkov Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Kremlj tvrdi da su njegove snage ušle u pogranični grad Vovčansk, što Ukrajina negira.

Taj grad se poslednjih dana nalazi pod teškim bombardovanjem i evakuisano je nekoliko hiljada ljudi.

"Jednostavno su ušetali"

Denis Jaroslavski je ogorčen, želi da zna šta se dogodilo s ukrajinskom obranom.

"Nije bilo prve linije obrane. Videli smo to. Rusi su jednostavno ušetali. Samo su ušetali, nije bilo minskih polja", kaže Jaroslavski.

Ekipi BBC-a Jaroslavski je pokazao i snimak drona od pre nekoliko dana, na kom se vide kolone ruskih vojnika koji koračaju preko granice, bez ikakvog ukrajinskog otpora.

Navodi kako su zvaničnici tvrdili da se obrana gradila uz velike troškove, ali po njegovom mišljenju te obrane naprosto nije bilo.

"Ili je u pitanju nemar ili korupcija. To nije bio neuspeh. Bila je to izdaja", ogorčen je.

Harkov, Ukrajina, napad Foto: Tanjug/AP

Svima je bilo jasno da će do ovog ruskog upada verovatno doći i ukrajinska i zapadne obaveštajne službe znale su da Rusija gomila snage preko granice. Procena je bila da Kremlj okuplja najmanje 30.000 vojnika. Ruski predsjednik Vladimir Putin takođe je još ranije javno izneo nameru da stvori tampon zonu unutar regije Harkov kako bi zaštitio rusku teritoriju od ukrajinskih artiljerijskih napada.

Ipak, čini se da je Ukrajina bila loše pripremljena, uprkos službenim odbijanjima takvih procena.

Denis je za BBC govorio u parku u Harkovu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, udaljenom 30-ak kilometara od granice Rusijom, otprilike sat vremena pre povratka na prvu liniju kod Vovčanska, koji je tek pet kilometara udaljen od ruske granice.

Navodi da su ruske snage već na ivicama grada i strahuje da bi uskoro opet mogao da bude u ruskim rukama.

"Ljut sam, opet gubimo ljude"

U Volvčansku je pre rata živelo oko 20.000 stanovnika. Većina njih je otišla na početku rata i populacija se smanjila na 3.000 stanovnika, ali stotine njih su pobegli u proteklih nekoliko dana.

Rusija u regiji Harkov koristi svoju dobro poznatu taktiku za napredovanje - pretvara ukrajinska sela i gradove u ruševine.

Lokalni policajac Oleksij procenjuje da Rusija svakog sata ispaljuje oko 50 do 60 granata na Volvčansk, a tu su i zastrašujuće razorne klizne bombe, koje se ispaljuju iz ruskih aviona desetinama kilometara od prve linije, odnosno daleko van dometa ukrajinske ograničene protivvazdušne obrane.

Otvaranje novog fronta na severu rasteže ukrajinske ograničene resurse, a višemesečno američko odugovlačenje sa slanjem ključne vojne pomoći dovelo je ukrajinske snage u očajnu situaciju zbog katastrofalnog manjka municije.

Ukrajina Harkov Foto: Tanjug/AP

U proseku, Ukrajina je ispaljivala tek jedan artiljerijski projektil u odnosu na deset ruskih. Očekuje se da će se stvar stabilizovati kada američka vojna pomoć pristigne na prvu liniju fronta.

Ipak, ruska ofenziva u Harkovu takođe naglašava probleme s kojima se sam Kijev presporo suočavao, a to je mobilizacija dovoljnog broja vojnika i izgradnja obrambene linije. Pojačanja, koja su poslata u Harkov, morala su da budu povučena s drugih delova fronta, što ograničava rezervne snage za delovanje na eventualnim novim žarišnim tačkama.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici i dalje insistiraju na tome da Harkovu ne preti kopnena invazija, ali što više ruske snage napreduju, to je verovatnije da će doći u domet ruske artiljerije.

Denis Jaroslavski veruje da će ruske snage pokušati da se fokusiraju na istok kako bi zauzele celi Donbas.

Međutim, takođe kaže da Rusija pokušava da iskoristiti ukrajinske slabosti duž fronta od 1.000 kilometara. Jednu su pronašli i u Harkovu.

"Naravno da sam ljut... Kad smo se borili za ovu teritoriju 2022. godine, izgubili smo hiljade ljudi. Rizikovali smo svoje živote... A sada zato što neko nije izgradio utvrđenja, opet gubimo ljude", zaključio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    13. maj 2024 | 13:43

    Ne znam sta su ocekivali Ukrajinci, pukli ste! Eto vam vasi zapadni prijatelji!

  • Dali su svesni

    13. maj 2024 | 13:09

    Za koga se ubijaju,kao mi 90ih?

  • Blaf

    13. maj 2024 | 14:24

    Lično i po cenu čitave planete Putin treba da pogodi Tel Aviv, London, Pariz i Wašington i to dok sedi u Berlinu i komanduje. Onda bi se dozvali pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA