Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer Ulf Kristerson: Nuklearno oružje SAD na teritoriji Švedske moguće u slučaju rata

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kristerson je u intervjuu za švedski radio "P1 Morgon" odgovarao na pitanje o Sporazumu o odbrambenoj saradnji o kojem će u junu glasati parlament

  • 4
Ulf Kristerson Švedska premijer Tanjug/AP

Švedski premijer Ulf Kristerson nije isključio mogućnost postavljanja nuklearnog naoružanja Sjedinjenih Američkih Država na teritoriji Švedske u slučaju rata.

Kristerson je u intervjuu za švedski radio "P1 Morgon" odgovarao na pitanje o Sporazumu o odbrambenoj saradnji o kojem će u junu glasati parlament, a koji, između ostalog, daje dozvolu SAD da koriste 17 vojnih baza švedske vojske na njenoj teritoriji, ali u kojem se ne pominje zabrana uključivanja nuklearnog oružja.

Švedska vlada smatra da takvo isključenje nije neophodno jer već postoji odluka parlamenta koja zabranjuje nuklearno oružje na švedskoj teritoriji u vreme mira, prenosi švedski portal Ekspresen.

"Ako se dešava rat na našoj teritoriji u koji je Švedska uvučena, onda je situacija sasvim drugačija. Ako se najgore dogodi, demokratske zemlje u našem delu sveta moraju, naravno, biti sposobne da se odbrane protiv zemalja koje bi mogle da im prete nuklearnim oružjem", rekao je Kristerson.

On je dodao da je cilj članstva u NATO izbegavanje takve situacije i ocenio da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je ona bila članica Severnoatlantske alijanse.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    13. maj 2024 | 13:29

    E baš ste se vi Švedjani usraćili sa tim NATO patkom. NATO je trebao Švedskoj kao čir na želudcu! Videćemo dokle ćete da dogurate u novom savezu i šta vas sve čeka u doglednoj budućnosti!

  • MN CG

    13. maj 2024 | 13:58

    Evropo zašto ne slušate glas svognaroda. Amerika potpali ratove pa onda poziva se na savezništvo Evrope. Sad je Švedska teren za zlokobno oružje protiv stanovništva. Pa če vam sam đavo biti kriv ako Rusija uzvrati. S.A. D . Je i moju žemlju uništila i sve naše narode i narodnosti koje su živjele u njoj. A zašto da se oslobodi zabranjenog oružja kasetne bombe osiromašeni uranijum i nko od nas nije dobio svi smo izgubili, još na to sve više obolelih od karcinoma. Zato Evropo u pamet jer Rusije nece ničiji teror trpjeti.

  • Slavko

    13. maj 2024 | 18:32

    Glupo je čuti ovakve izjave. Ako npr. NATO uđe u rat sa Rusijom, to će odmah biti nuklearni rat. Rusi se sigurno neće zamajavati sa konvencionalnim oružjem i čekati nekakva razmeštanja nuklearnih projektila npr. u Švedskoj ili sl. Sve će NATO države biti spržene istog trenutka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA