Vreme čitanja: oko 1 min.

Tragedija u martu odnela šest života: U kontrolisanoj eksploziji uništeni ostaci srušenog mosta u Baltimoru

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Luka, u kojoj se prevozi raznovrsna roba i koja je najprometnija u zemlji za isporuku automobila, zatvorena je nakon nesreće

  • 0
Brod Dali koji je srušio most u Baltimoru Foto: Tanjug/AP

Delovi mosta u Baltimoru koji se srušen kada je veliki trgovački brod udario u njegovu konstrukciju, namerno su uništeni u kontrolisanoj eksploziji kako bi se oslobodila plovidba kroz jednu od najprometnijih plovnih ruta u Sjedinjenim Državama.

Kako je podsetio BBC, veliki brod pun kontejnera udario je u most Frencis Skot 26. marta i tom prilikom je šest osoba nastradalo.

U eksploziji u ponedeljak su uništeni delovi konstrukcije mosta. To je bilo planirano proteklog vikenda ali je odloženo usled loših vremenskih uslova. Nakon udara teretnog broda delovi mosta teški više od više od 4.000 tona pali su u reku Potapsko. Brod Dali dugačak 289 metara ostao je na mestu i na njega su pali delovi konstrukcije mosta.

Ukupno 21 član posade, većinom Indijci, i dalje se nalaze na brodu radi njegovog održavanja. Oni su privremeno evakuisani za vreme kontrolisane eksplozije kako ne bi bili povređeni. Nadležni su rekli rušenje je teklo po planu. Čišćenje plovnog puta je izvršeno nakon što je prošle nedelje pronađeno telo šeste i poslednje žrtve incidenta.

Luka, u kojoj se prevozi raznovrsna roba i koja je najprometnija u zemlji za isporuku automobila, zatvorena je nakon nesreće, iako je deo trgovine vršen preko privremenih kanala. U raščišćavanju ostrataka mosta učestvovao je i Inžinjerski korpus američke vojske. Brod Dali bi trebalo da bude uklonjen u roku od dva dana.

Vlasti u državi Merilend procenjuju da će koštati do 1,9 milijardi dolara i da će biti potrebno više od četiri godine za obnovu mosta. Federalni istražni biro (FBI) i Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja istražuju incident. Grad Baltimor je tužio kompaniju koja je vlasnik broda navodeći grubi nemar i nepromišljenost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA