Vreme čitanja: oko 2 min.

Putin smenio Patruševa, neki su verovali da on zapravo vodi Rusiju: Ko je čovek na čije je mesto došao Šojgu?

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sergej Šojgu i Nikolaj Patrušev bili su među najistaknutijim ličnostima u ratnoj mašini Kremlja

  • 0
Nikolai Patrushev Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je najviše zvaničnike odbrane i bezbednosti zemlje sa njihovih funkcija, dok se moskovske snage utrkuju da osvoje ukrajinske teritorije pre nego što novi talas zapadnog naoružanja stigne u Kijev.

U saopštenju u nedelju uveče, Putin je rekao da će smeniti ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je nadgledao ruske oružane snage od 2012. Zameniće ga Andrej Belousov, ekonomista bez vojnog iskustva. Šojgu je imenovan za sekretara Saveta bezbednosti Rusije, konsultativnog tela koje savetuje Putina o vojnim i strateškim pitanjima.

Šef obaveštajne službe Nikolaj Patrušev smenjen je sa te funkcije uprkos tome što se smatra jednim od Putinovih najbližih saradnika.

Nikolai Patrushev Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Danas je stigla vest da je Putin potpisao ukaze o imenovanjima rukovodilaca predsedničke administracije, a dosadašnji sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev imenovan je za pomoćnika predsednika.

Njegov sin, Dmitrij Patrušev, unapređen je u zamenika premijera od ministra poljoprivrede u okviru iste rekonstrukcije.

Kao osoba koja retko govori u javnosti, Patrušev je oduvek važio za značajnog igrača i jednog od najvećih zagovornika doktrine "prsten neprijatelja" unutar ruske elite.

Ko je Nikolaj Patrušev?

Možda najmoćniji od svih ljudi iz bliskog Putinovog okruženja je upravo Nikolaj Patrušev, do skoro predsednik Saveta bezbednosti Rusije.

Radi se o dugogodišnjem saradniku predsednika Putina još iz KGB-ovih dana. Tokom poslednjih godina smatran je za najuticajniju osobu iz Putinovog kruga, čak je jedan deo javnosti i analitičara smatrao da zapravo Patrušev vodi zemlju umesto Putina. To su samo nagađanja, a pravih dokaza za to nema.

Što se tiče rata u Ukrajini, smatra se da je Patrušev ključan čovek koji je zagovarao napad na Ukrajinu. Iako formalno funkcija sekretara Saveta nije od velikog značaja, Patrušev je preko nje mogao da kontroliše i nadzire ceo sigurnosni blok. Patrušev je tako na indirektan način pripremao mogućnost uticaja na bilo koju Putinovu odluku.

Nikolai Patrushev Nikolaj Patrušev Vladimir Putin Foto: Profimedia/ddp USA/TASS

U maju 2008. godine preuzeo je funkciju sekretara Saveta bezbednosti Ruske federacije, kada je predsednik Rusije bio Dmitrij Medvedev.

U tom periodu veruje se da je upravo Patrušev delovao kao "kontrolor" Medvedeva, koji se u to vreme pozicionirao dosta liberalnije od prethodnog predsednika Vladimira Putina.

Nakon što su Medvedev i Putin zamenili funkcije, Patrušev je ostao sekretar Saveta bezbednosti.

U tom periodu je bio izričito negativno nastrojen prema Zapadu. Više je puta govorio o "namernoj eskalaciji napetosti" od zapadnih zemalja na granicama s Rusijom, "Gebelsovim" metodama antiruske propagande, kao i podršci nacionalističkim pokretima u cilju stvaranja pretnje Rusiji.

On je 2015. rekao ruskom listu Komersant da bi "SAD više volele da Rusija uopšte ne postoji kao država".

U odnosu na pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru, on je tvrdio da je "ta figura potrebna Zapadu da destabilizuje situaciju u Rusiji, radi društvenih prevrata, štrajkova i novih Majdana" (pominjanje pobune u Kijevu 2013. na centralnom trgu).

On je takođe navodno bio neformalni delegat Kremlja za Balkan i smatra se da je odigrao ključnu ulogu u orkestriranju puča u Crnoj Gori 2016. godine, u pokušaju da se zemlja spreči da se pridruži NATO-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA