Vreme čitanja: oko 2 min.

Stoltenberg: Kina mora da prestane da podržava Rusiju ako želi dobre odnose sa Zapadom

O. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat u Ukrajini je pokazao da bezbednost nije regionalno pitanje već globalno, poručio je gensek Alijanse

  • 4
Samit eu-zapadni balkan Foto: Tanjug/AP

Kina mora da prestane da podržava Rusiju i njen rat u Ukrajini ukoliko želi da uživa u dobrim odnosima sa Zapadom, upozorio je Jens Stoltenbert, generalni sekretar NATO.

Kako je preneo portal "Ukrinform", Stoltenberg tvrdi da Kina obezbeđuje Rusiji elektroniku i tehnolohiju za proizvodnju projektila, dronova i drugih vrsta naoružanja.

Generalni sekretar NATO se oglasio u Briselu povodom diskusije o budućnosti alijanse na Samitu mladih:

"Rat u Ukrajini je pokazao da bezbednost nije regionalno pitanje već globalno. Glavna država koja pomaže Rusiji za nastavi agresiju i rat protiv Ukrajine u Evropi je Kina. Oni su daleko najveći trgovinski partner Rusije. Kina obezbeđuje Rusiji ključne komponente za njeno oružje, mikroelektroniku i naprednu tehnologiju koja omogućava Rusiji da pravi rakete, dronove i razno drugo naoružanje, a koje je ključno u ratu protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da su pored kine ključni partneri Rusije koji joj omogućuju da vodi rat - Severna Koreja, koja obezbeđuje municiju i oružje i Iran, koji Rusiju snabdeva sa dronovima:

"Zbog toga ideja da možemo da odvojimo Aziju od Evrope više ne funkcioniše. Ovo je međusobno povezano, i mi, naravno, moramo da se pozabavimo bezbednosnim izazovima koje Kina predstavlja za našu bezbednost", dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO ima oko 40 partnerskih država širom sveta, dok se četiri od njih - Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland - nalaze se u indo-pacifičkom regionu. Prema rečima generalnog sekretara, ovo partnerstvo je od posebnog značaja za NATO.

Stoltenberg je naglasio da je Alijansa bila i ostaće regionalni odbrambeni savez Severne Amerike i Evrope, a član o kolektivnoj odbrani primeniće se za zaštitu saveznika u Evropi i Severnoj Americi. U isto vreme, ceo ovaj severnoatlantski prostor suočava se sa globalnim pretnjama - u sajber, svemiru i drugim domenima.

"Ne radi se o premeštanju NATO u Indo-Pacifik, već o tome da nam se Kina i globalne pretnje približavaju. Vidimo Kinu u sajber prostoru, vidimo ih u Africi, vidimo na Arktiku, vidimo da pokušavaju da kontrolišu kritičnu infrastrukturu u našim zemljama. Dakle, sve ovo je bitno za našu bezbednost na mnogo načina", zaključio je Stoltenberg.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA