Vreme čitanja: oko 2 min.

Kitovi ubice ponovo napadaju: Potopili još jedan brod, snimljeno kako orka zubima kida kormilo

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Članovi posade broda pozvali su spasioce u nedelju oko 9 sati i prijavili da su orke oštetile njihovo plovilo kod krta Spartel, u vodama Maroka

  • 4
Orka, kit ubica Pixabay

Jedan jedrenjak završio je na dnu mora kod Gibraltara nakon najnovijeg napada kita ubica koji su od 2020. godine potopili više brodova.

Članovi posade broda pozvali su spasioce u nedelju oko 9 sati i prijavili da su orke oštetile njihovo plovilo kod krta Spartel, u vodama Maroka.

Posada je rekla da je osetila strašne udare u trup, a da im je potom oštećeno kormilo. Mornari su primetili da voda počinje da ulazi u brod i strahovali su da će svakog časa potonuti, prenosi El Pais.

Srećom, njih je sat vremena kasnije uspela da spasi posada tankera koji se nalazio u blizini. Jedrenjak je na kraju završio na dnu mora.

Stručnjaci veruju da je za prvo potapanje broda ove godine odgovorno jato od 15 iberijskih kitova ubica, poznatih kao gladis.

Jato, predvođeno Belim, Crnim i Sivim Gladisom, kreće se između severa Iberijskog poluostrva i Gibraltarskog moreuza i uništila je nekoliko čamaca tokom godina.

Oni su povezani sa ukupno sedam brodoloma - pet jedrilica i dva ribarska broda - i stotinama zastrašujućih susreta u kojima su napali čamce u oblasti kod Gibraltara, Španije, Portugala, Francuske i Maroka.

Stručnjaci kažu da je udaranje u čamce samo igra za morske sisare i znak "druženja", a ne borba za opstanak.

Operativna grupa za Atlantske orke (GTOA) zabeležila je najmanje 673 interakcije - kada kitovi ubice priđu čamcima sa ili bez kontakta - između jata orki i plovila od 2020. godine.

Studija u Nauci o morskim sisarima iz 2022. godine zaključila je da napadi na male čamce prate isti obrazac: orke se pridružuju u približavanju sa krme, onesposobljavaju čamac udarajući u kormilo, a zatim gube interesovanje.

Orke verovatno uče druge jedinke kako da jure i napadnu brodove, pogotovo njihove mladunce, smatraju eksperti.

Neki veruju i da su kitovi ubice naučile kako da zaustave brod, pa sad uče i druge jedinke da to isto udare.

Podsetimo, prošle godine oštećeno je više desetina brodava u napadima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Una

    14. maj 2024 | 17:21

    Ma kako da ne, jako su miroljubiva stvorenja, prepun internet “dobročinstava” ovih ubica, od kidanja manjih plovila do ubistava njihovih trenera, za razliku od njihovih srodnika, delfina. Kao što predložiste, “malo se informišite kad iznosite činjenice”!

  • Una

    14. maj 2024 | 16:54

    To nisu kitovi ubice vec spadaju u porodicu delfina. A zovu ih kit ubice(ubijaju kitove)! Malo se informisite kad iznosite cinjenice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA