Vreme čitanja: oko 5 min.

Putin sutra putuje u dvodnevnu posetu Kini: Da li će ovaj susret biti test za njihovo prijateljstvo?

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Putin će u Kini stići samo nedelju dana nakon što je zvanično započeo novi predsednički mandat, koji će trajati do 2030. godine

  • 1
Vladimir Putin, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće sutra u svoju drugu posetu Kini u poslednjih godinu dana.

Mnogi analitičari smatraju da je cilj ove posete učvršćivanje saveza između dve države usled rastućih tenzija zbog rata u Gazi i početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Putin će u Kini stići samo nedelju dana nakon što je zvanično započeo novi predsednički mandat, koji će trajati do 2030. godine.

Kineski državni mediji su Putinov dolazak okarakterisali kao uzvraćanje posete Siju, koji je pre nekoliko meseci posetio Rusiju.

Sastanak dvojice lidera dogodiće se nekoliko meseci pre američkih predsedničkih izbora, u trenutku kada se Bajdenova administracija suočava sa protestima zbog podrške Izraelu.

Upravo zbog toga, analitičari smatraju da je glavni cilj njihove posete da učvrste savez i ponude alternativu američke moći.

Putin u Kinu dolazi vidno rasoložen i ohrabren zbog napredovanja njegove ofanzive u ukrajinskom regionu Harkov. Za Sija, koji se tek vratio sa svoje Evrospke ture, u kojoj je pored Mađarske i Francuske posetio i Srbiju, ovo je prilika da pokaže da Putinova poseta ne ugrožava njegovu sposobnost da se bavi Zapadom.

U intervjuu za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua, Putin je pozdravio prijateljstvo dve države, kao i "zajedničke napore da se jača suverenitet, bezbednost i zaštita teritorijalnog integriteta".

Vladimir Putin Si Đinping Kremlj večera Foto: Tanjug/AP

"Sastanak ima za cilj da produbi saradnju u industriji i tehnologiji, svemirskoj tehnologiji i mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije, veštačkoj inteligenciji, obnovljivoj energiji i drugim inovativnim sektorima", rekao je Putin u pomenutom intervjuu.

Za to vreme raste pritisak na Peking iz Vašingtona zbog njihove navodne podrške ruskoj odbrambenoj industriji. Zbog te navodne podrške, Si je u Francuskoj morao da se nosi sa oštrim tenzijama, dok je njihov ključni paretner Rusija i dalje izolovan na političkoj sceni.

Tokom posete Evropi, Si je u više navrata apelovao da se učini sve kako bi se izbegao novi "Hladni rat", a takođe je pozvao sve da se odupru onome što Si vidi kao "napor SAD da obuzda Kinu".

"Živimo u opasnom svetu, autoritarne moći su sve više usklađene. Rusija dobija podršku za svoj agresivni rat od Kine, Irana i Severne Koreje. Ovo nas podsećša da bezbednost nije regionalan, već globalni problem. Moraom da sarađujemo sa našim istomišljenicima širom sveta kako bismo očuvali i zaštitili tranatlantsku bezbednost", rekao je prošlog meseca Jens Stoltenberg.

"Velika kineska strategija"

Američki zvaničnici su u više navrata zamerali Kini jer izvozom robe dvostruke namene pomažu Rusiji da poboljša odbrambenu industriju.

"Pritisci su mnogo veći nego što su bili pre dve godine", smatra profesor međunarodnih odnosa Li Mingijang.

Sa druge strane, Kina sve vreme tvrdi da pažljivo prati izvoz robe dvostruke namene, kao i da je ovaj izvoz deo normalne bilateralne saradnje između te dve države vredne 240 milijardi dolara.

Neki analitičari veruju da će Si tokom Putinove posete pokušati da se založi za postizanje primirja u Ukrajini.

Vladimir Putin, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Zvanični podaci pokazuju da je izvoz kineske robe u rusiju tokom marta i aprila ove godine drastično smanjen u odnosu na isti period prošle godine.

Stručnjaci to vide kao znak da Peking možda preduzima korake da se zaštiti od potencijano novih ekonomskih sankcija koji u velikoj meri utiču na kineski finansijski sektor.

"Rusija je fundamentalna za veliku kinesku strategiju. Iako Peking ne želi eskalaciju, postoji veliki interes da se osigura da Putin neće da izgubi rat", smatra analitičar Manoj Kevlramani.

Rat u Gazi

Očekuje se da će jedna od tema o kojoj će razgovarati dvojica lidera biti i rat u Gazi.

Kina i Rusija imaju zajedničke siljeve u ovom regionu, a o njima je nedavno govorio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej lavrov nakon sastanka sa kineskim kolegom Vang Jijem u Pekingu.

Kada je reč o Gazi, obe sile su odbile da osude Hamas za njegov teroristički napad na Izrael 7. oktobra.

Oni su takođe kritikovali Izrael i SAD zbog teške humanitarne krize u Gazi.

Vladimir Putin, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

"Kina ima ograničen uticaj u regionu, dok je Rusija imala određeni nivo prisustva, ali "oni vide jedni druge kao multiplikatore sile. Sukob je takođe uticao na to kako Kina i Rusija gledaju na svoje odnose sa tim zemljama,", rekao je Kevalramani.

To uključuje i Iran, koji se prošle godine pridružio dvema međunarodnim grupama koje su osnovale Peking i Moskva, BRIKS-u i Šangajskoj organizaciji za saradnju.

"Oni vide Iran kao deo novog poretka, dok Izrael vide kao posrednika za SAD, a koji je postao mnogo oštriji od 7. oktobra", rekao je on.

"Privatno i tiho"

Međutim, kako Si nastavlja da jača svoj odnos sa Putinom i Rusijom, to postavlja pitanja o tome gde će to "prijateljstvo" odvesti drugu najveću ekonomiju na svetu.

Za razliku od Irana i Rusije, koji su međunarodno izolovani, Zapad na Kinu i dalje gleda kao velikom globalnog igrača i potencijalnog partnera u pitanjima poput globalnog zagrevanja.

"Kinezi poput mene se osećaju posramljeno zbog posete vladimira Putina jer prkosi Povelji UN. Rusiju 141 zemlja smatra agresorom. Kina želi da iskoristi Rusiju za svoje ciljeve, ali Moskva čini Peking slabim", smatra analitičar Šen Dingli.

Neki posmatrači tvrde da istorijsko nepoverenje, koje je povezano sa graničnim tenzijama koje su formalno rešene tek početkom 2000-ih i prestrojavanjem Kine u Hladnom ratu sa SAD, znači da su čak i bliski odnosi Sija i Putina povezane sa zajedničkim tenzijama sa Zapadom.

Vladimir Putin, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Ova poseta dolazi uoči predstojećih američkih izbora, gde bi ishod mogao da ima veliki uticaj na budućnost rata u Ukrajini i angažman SAD sa Kinom. Neki strahuju da bi eventualna pobeda Donalda Trampa, mogla da dovede do toga da on igra u korist Rusije.

"Znamo da bi neki kineski politički analitičari tiho, privatno izneli argument koji je u suprotnostima sa američkim pritiscima na Kinu i geopolitičkim osporavanjima u poslednjih nekoliko godina… Kina je mogla da zadrži malo bolje odnose sa SAD i Zapadom", rekao je Li u Singapuru.

Ali u Sijevoj Kini izgleda da ima malo prostora za takva pitanja.

Umesto toga, samit ove nedelje je spreman da podvuče snagu partnerstva i priliku da obe strane provere težnju koju je Si izrazio Putinu tokom njegove državne posete Moskvi pre nešto više od godinu dana.

Tamo je izjavio da su u toku "promene koje se nisu dogodile u poslednjih 100 godina".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZDF

    15. maj 2024 | 11:50

    Treba Putinu još dronova i municije da ratuje,to ga je nateralo jer Kinezi i nisu neki prijatelji za rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA