Vreme čitanja: oko 1 min.

Protesti zatvorskih čuvara širom Francuske nakon ubistva dvojice kolega: "Muva" i dalje u bekstvu

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U zemlji je danas nastavljena potraga za zatvorenikom Mohamedom Amrom ''Muvom'', koji je u utorak pobegao policijskom kombiju koji ga je prevozio u zatvor

  • 2
Francuska policija,  Muhamed A Muha, pobegao iz francuskog zatvora Foto: Tanjug/AP, Policija

Stotine zatvorskih službenika širom održali su danas proteste širom Francuske, nakon što su naoružani napadači ubili dvojicu zatvorskih službenika iz zasede na naplatnoj putarini na autoputu u Normandiji i oslobodili zatvorenika.

U jednom zatvoru u blizini Marseja, više od 100 zatvorskih službenika okupilo se ispod transparenta na kome je pisalo ''Nismo plaćeni da umremo“, prenosi Gardijan.

Pojedini službenici su se žalili na loše uslove i nasilje u prenatrpanim zatvorima u Francuskoj.

''Kada stavite troje ljudi u ćeliju od 9 kvadratnih metara, koja je namenjena za jednu osobu, to naravno stvara napetost i incidente'', rekao je član sindikata FO džastis Ervan Saudi.

Francuski ministar pravde Erik Dipon-Moreti sastaće se sa sindikatima zatvorskih službenika danas posle podne.

U zemlji je danas nastavljena potraga za zatvorenikom Mohamedom Amrom ''Muvom'', koji je u utorak pobegao policijskom kombiju koji ga je prevozio u zatvor.

On se vraćao sa sudskog ročišta u Ruanu povodom optužbe za pokušaj ubistva kada se automobil zabio u zatvorski kombi na naplatnoj rampi.

Naoružani muškarci su otvorili vatru i ubili dvojicu čuvara, a Amra je pobegao sa napadačima.

Pariski tužilac je rekao da su dva vozila za koja se veruje da su koristili kriminalci pronađena spaljena, na različitim lokacijama kasnije u utorak, prenosi BBC.

Amra je 10. maja osuđen za provalu, a tužioci u Marseju su ga optužili za otmicu koja je dovela do smrti.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je u utorak da je pokrenuta velika potraga za nepoznatim napadačima, a angažovani su i helikopteri.

"Upotrebljavaju se sva sredstva da se ti zločinci pronađu. Po mom uputstvu mobilisano je nekoliko stotina policajaca i žandarma", napisao je Darmanen na X platformi.

"Apsolutno sve će se učiniti da se pronađu počinioci ovog gnusnog zločina", rekao je ministar pravde Erik Dipon-Moreti za televiziju BFM.

BBC navodi da su u pucnjavi povređena tri policajca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojadin pavlovic cole

    15. maj 2024 | 14:32

    Sta ce oni kakve potere, to su drzave u drzavama. Oni imaju naselja koja su skroz islamizirana i nesmeju policajci da ulaze. Da hoce ti arapi i crnci srusili bi im zemlju za dva dana samo da se dignu na noge a jednoga dana ce to i biti kao bumerang ima da im se vrati za sve nesrece koje su oni pravili sirom sveta.

  • Ned

    15. maj 2024 | 14:21

    dok je Mohamada biti će i zla,htjeli ste "diversity"..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA