Vreme čitanja: oko 4 min.

Rusija napreduje ka Harkovu, Zelenski odložio sva putovanja: Gde se u ovom trenutku vode borbe u Ukrajini?

A. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Rusija je pojačala svoje napade na region nakon iznenadnih upada preko granice u petak, zauzevši nekoliko sela i naselja u jednom od najznačajnijih kopnenih napada od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

  • 3
Avdiivka Avdijivka Ukrajina rat Foto: Tanjug/AP

Borbe besne u Ukrajini duže od dve godine nakon ruske invazije, a snage Moskve su napredovale u proteklim nedeljama nakon meseci zastoja.

Prema poslednjim izveštajima sa terena, ruske snage su napredovale severno i severoistočno od Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini.

Rusija je takođe intenzivirala napade na istočnom frontu od aprila iako je to napredovanje opisano kao minimalno.

Rusija napreduje severno od Harkova

Ruske snage su prešle međunarodnu granicu severno od drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova i napravile ono što analitičari nazivaju "taktički značajno napredovanje".

Rusija je pojačala svoje napade na region nakon iznenadnih upada preko granice u petak, zauzevši nekoliko sela i naselja u jednom od najznačajnijih kopnenih napada od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Vovčansk, lociran 74 kilometra od Harkova, teško je bombardovan u proteklim danima. Iako je značajan grad u regionu, Vovčansk nije od posebnog vojnog značaja, iako bi njegovo zauzimanje predstavljalo udarac ukrajinskom moralu.

Ruski vojni blogeri tvrde da su operacije čišćenja započele u selu Starica, iako to nije potvrđeno, prenosi BBC.

Hiljade civila pobeglo je prema Harkovu i postoji zabrinutost među ukrajinskim komandantima o tome šta bi moglo da se desi ako ruske trupe dođu u domet artiljerije grada.

Američki analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) kažu da ruske snage "trenutno daju prednost brzom uspostavljanju "tampon zone" duž međunarodne granice u odnosu na postavljanje uslova za dublje prodore u severnu oblast Harkov".

Međutim, procena Ministarstva odbrane Velike Britanije (MoD) je da Rusija "gotovo sigurno pokušava da skrene ukrajinske resurse sa drugih delova linije fronta".

"Malo je verovatno da je Rusija izgradila dovoljnu borbenu moć da preuzme grad (Harkov) bez skretanja dodatnih snaga u to područje", dodaje ministarstvo.

Rusija napreduje na istoku

Upad je udaljen nekoliko kilometara od glavne linije fronta na istoku gde je Rusija nastavila svoje ofanzivne operacije i napredovala od oktobra 2023.

MoD je primetio da su se ruski napadi pojačali dalje u aprilu - 17 posto više nego u martu, sa više od tri četvrtine na oblastima oko gradova Avdijivka i Bahmut.

Rusija je imala primetne uspehe u gradu Avdijivka odakle su se ukrajinske trupe povukle u februaru nakon meseci borbe. Ruske snage sada imaju kontrolu nad onim što je ostalo od grada i idu dalje zapadno.

Avdijivka, koja bi za Ukrajinu mogla da bude moguća kapija da stigne do grada Donjecka koji kontroliše Rusija, na bojnom polju je od 2014. godine, kada su borci uz podršku Rusije zauzeli velike delove istočnih regiona Donjecka i Luganska.

Skoro cela populacija grada pre rata od više od 30.000 ljudi je pobegla i sam grad je skoro u potpunosti uništen.

Njegov pad je najveća promena na bojnom polju dugačkom više od 1.000 kilometara otkako su ruske snage osvojile obližnji grad Bahmut u maju 2023. godine.

Bitka za Bahmut

Sam Bahmut ostaje žarište i izdržao je neke od najtežih borbi u ratu. Međutim, iako je Ukrajina povratila neku zemlju u obližnjim područjima, ruske snage su otad napredovale oko grada. ISW piše da teritorija na zapadu i jugu grada nastavlja da menja "vlasnika".

MoD je rekao da su napadi na Časov Jar, koji se nalazi zapadno od Bahmuta, porasli za 200 posto od marta do aprila i da Rusija verovatno pokušava da osvoji kontrolu nad gradom.

"Uprkos značajnom povećanju napada na ovu osovinu, Rusija je tokom aprila ostvarila samo male taktičke pomake u toj oblasti i gotovo sigurno je pretrpela velike gubitke", dodaje MO.

Bahmut Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Dve godine borbe

Ruska invazija počela je nakon što su desetine raketa ispaljenje na gradove širom Ukrajine pre zore 24. februara 2022. godine.

Ruske kopnene trupe su brzo upale i u roku od nekoliko nedelja kontrolisale su velike oblasti Ukrajine i napredovale do predgrađa Kijeva.

Ruske snage su bombardovale Harkov, i preuzele su teritoriju na istoku i jugu do Hersona, i okružile grad Mariupolj.

Ali su tada naišle na jak ukrajinski otpor skoro svuda i suočile se sa ozbiljnim logističkim problemima sa malo motivisanim ruskim trupama, koje se pritom bore sa manjkom hrane, vode i municije.

Ukrajinske snage su takođe brzo rasporedile naoružanje koje je isporučilo Zapad, kao što je protivtenkovski sistem Nlaw, koji se pokazao veoma efikasnim protiv ruskog napredovanja.

Do oktobra 2022. slika se dramatično promenila i pošto nije uspela da zauzme Kijev, Rusija se potpuno povukla sa severa. Od tada se malo šta promenilo na terenu.

Zelenski odložio sva međunarodna putovanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će odložiti sve međunarodne događaje zakazane za naredne dane, saopštila je njegova kancelarija u sredu, dok ruske trupe prodiru u severoistočnu oblast Harkova.

"Volodimir Zelenski je dao instrukcije da se odlože svi njegovi međunarodni događaji zakazani za naredne dane i da se usaglase novi datumi", navodi se u saopštenju kancelarije Zelenskog, prenosi CNN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brane

    15. maj 2024 | 15:11

    Samo naprijed rusijo!!!!!

  • Перагеније

    15. maj 2024 | 15:40

    "Gde se u ovom trenutku vode borbe u Ukrajini?" - СВУДА помало. Тако морска звезда отвара шкољке...

  • Чудо

    15. maj 2024 | 16:08

    Зеленски каже да је избегао сто атентата а овај Словак није могао један?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA