Vreme čitanja: oko 3 min.

Blinken posetio Ukrajinu u toku velike ruske ofanzive na Harkov: Šta njegov dolazak znači za Kijev?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Blinkenova poseta Kijevu dolazi samo tri nedelje nakon što je američki predsednik Džo Bajden potpisao novi paket pomoću Ukrajini, vredan 60 milijardi dolara

  • 3
Entoni Blinken i Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetio je u utorak Kijev. Tokom sastanka sa zvaničnicima još jednom je ponovio da će Vašington nastaviti da podržava Kijev u borbi sa Rusijom.

Ukrajina poslednjih meseci prolazi kroz težak period, posebno nakon što je Rusija započela veliku ofanzivu na region Harkova. Zbog učestalih udara, iz ovog dela Ukrajine evakuisano je vekoliko hiljada ljudi, a drugi po veličini grad u Ukrajini ponovo je na meti vazdušnih napada.

Blinkenova poseta Kijevu dolazi samo tri nedelje nakon što je američki predsednik Džo Bajden potpisao novi paket pomoću Ukrajini, vredan 60 milijardi dolara.

Ukrajinski zvaničnici upozorili su više puta da je bez američkog oružja situacija na frontu dodatno otežana za njihove vojnike.

"Znamo da su ovo vrlo izazovna vremena. Pomoć je trenutno na putu, jedan deo je već stigao, očekujemo da će uskoro i ostatak. To će napraviti veliku razliku na frontu", rekao je Blinken pre sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je tokom sastanka zahvalio Blinkenu na pomoći, ali je takođe napomenuo da avijacija i dalje predstavlja najveći problem.

On je takođe zamolio blinkena da SAD pošalju još dva sistema Patriot za front u Harkovu.

Entoni Blinken Kijev Foto: Tanjug/AP

Ruska ofanziva na Harkov

Nova ruska ofanziva u okolnom regionu rizikuje da Harkov vrati u domet ruske artiljerije po prvi put od 2022. gdoine. Rusija je zauzela brojna sela poslednjih dana i sada su borbe fokusirane na grad Vovčansk, u kom je pre rata živelo oko 17.000 ljudi.

Regionalni guverner Harkova Oleg Sinjehubov rekao je da su u ruskom granatiranju u utorak poginule dve osobe u Vovčansku. Hiljade ljudi napustilo je svoje domove u tom gradu i okolini, navodeći kao razlog intenzitet napada veći od bilo čega što su ranije iskusili.

"Pet dana nismo izlazili iz kuće, nismo nikoga videli, toliko smo se plašili da izađemo da nikada nismo ni otvorili vrata", rekla je za Rojters Natalija Jurčenko, koja je upravo napustila Vovčansk.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da veruje da su ukrajinske snage uspele da stabilizuju situaciju i zaustave dalje napredovanje.

"Neprijatelj je, u principu, već blokiran na linijama do kojih je mogao da dođe", rekao je on.

Serhij Kuzan, direktor ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju u Kijevu, rekao je da Harkov nije prioritet za Ruse.

On je verovao da je glavni cilj Rusije da razvuče ukrajinske snage na druge delove linije fronta, sa ciljem da zauzme teritoriju u regionu Donbasa, posebno oko grada Časiv Jar.

Kuzan je rekao da je odlaganje američke pomoći odrazilo i na bojno polje.

"Na frontu su momci govorili da mogu da vide Ruse, mogli bi da ih gađaju, ali nemaju čime da ih pogode. To neverovatno demorališe ljudie", rekao je on.

Napor u regionu Harkova dodatno je rastegao ukrajinske snage koje su već umorne, jer zemlja takođe započinje novu mobilizaciju kako bi popunili osiromašene redove na liniji fronta.

Pored sastanka sa Zelenskim, Blinken je sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom posetio piceriju u Kijevu koju vode vojni veterani.

Entoni Blinken u Kijevu svirao pesmu Nila Janga Foto: Tanjug/AP

U utorak uveče, on je održao govor na univerzitetu u Kijevu, hvaleći "strateški uspeh Ukrajine", pokušavajući da na taj način svemu da pozitivan ton.

On je tokom govora odam počast ukrajinskim vojnicima na bojnom polju.

"Sa svakim mesecom koji prolazi, posao koji radimo zajedno približava Ukrajinu članstvu u EU i NATO-u… Kako rat traje, Rusija se vraća unazad, Ukrajina ide napred", rekao je on.

On je takođe rekao da će SAD nastojati da zaplenjena ruska imovina bude dostupna Ukrajini, rekavši da ona treba da bude "iskorišćena za popravljanje štete koju Putin nastavlja da nanosi toj zemlji".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA