Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle velikih gubitaka na početku rata Putin menja taktiku: Rusi na frontu nagomilali više od 500.000 vojnika

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U analizi RUSI navodi se da je Rusija na početku rata izgubila značajan broj oficira i iskusnih vojnika, zbog čega je smanjena sposobnost izvršenja operacija velikog obima

  • 5
Ruski i ukrajinski vojnici Foto: Tanjug/AP

Rusija je nagomilala više od 500.000 vojnika na granici sa Ukrajinom u dramatičnom pokušaju da sa svojom brojnošću nadvlada ukrajinske snage. U dramatičnom upozorenju analitičara iz Britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI) navodi se da je iz aktuelne situacije "crna perspektiva" za Kijev, koji ima podršku većine zapadnih zemalja.

Kako je preneo "Dailymail", ruski predsednik Vladimir Putin je nagomilavši trupe na frontu, primorao Ukrajinu da počne ubrzano da koristi čitav asortiman dopremljene municije i oružja:

"Rusija ima više od 510.000 vojnika na frontu. izhod po Ukrajinu je crn. Njeni saveznici moraju da isprazne svoja skladišta2, rekao je doktor Džek Vetling iz RUSI.

Njegovo upozorenje je došlo dok ruske trupe nastavljaju sa napredovanjem na severu u Harkovskoj oblasti, pokušavajući da odseku Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

U analizi RUSI navodi se da je Rusija na početku rata izgubila značajan broj oficira i iskusnih vojnika, zbog čega je smanjena sposobnost izvršenja operacija velikog obima:

"Rusi su limitirani na izvođenje napada kapaciteta odreda ili četa, umesto operacija brigada i diviziona. Uprkos tome Rusija je počela da koristi svoje prednosti i osvaja manje oblasti zahvaljujući tome što ima više ljudstva. Linija fronta se prostira na gotovo 1.200 kilometara. Velika grupa vojnika nedaleko od Belgoroda preti u pravcu Sumija i Harkova", navodi se u analizi i dodaje:

"Glavni fokus ostaje na Donbasu, dok su na jugu u Zaporoškoj oblasti ruske trupe izvele čak i amfibijske napade preko reke Dnjepar. iako su imale malo uspega vezale su ukrajinske trupe za ovaj deo fronta. Napad u pravu Harkova će primorati angažovanje rezervnih ukrajinskih jedinica kao i kritičnog materijala od artiljerije do PVO. Istorvremeno, Rusija preti da preuzme teritoriju koju je Ukrajina povratila u ofanzivi 2023, dok istovremeno prezi osvajanjem Zaporožja".

Grant Šaps, britanski ministar odbrane rekao je da je rusko napredovanje na uhvatilo "Zapad na spavanju". U Ukrajinu je nenajavljeno stigao i Entoni Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Država. On se u Kijevu sastao sa Volodimirom Zelenskim, predsednikom Ukrajine. Blinken je na sastanku uverio ukrajinskog lidera da je američka vojna pomoć iz poslednje odobrene tranše na putu ka Ukrajini.

"Znamo da je ovo vreme puno izazova. ali naša pomoć će napraviti pravu razliku protiv ruske agresije na bojnom polju", rekao je Blinken.

Podsećamo, američki Kongres je nedavno odobrio slanje oružja i municije Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara, a nakon nekoliko meseci zastoja zbog odbijanja republikanaca da izglasaju ovaj zakon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мисли те

    15. maj 2024 | 14:20

    Генерали мијењају тактику ?!Јер Путин нема војног искуства као ваш Оскар?!

  • Cg

    15. maj 2024 | 15:16

    E Bogomi kad je reka kraljevski britanski institut moramo cvrsto vjerovat. Ukri pred samu Moskvu a Putin bolan lezi u postelju !

  • Перагеније

    15. maj 2024 | 15:41

    "Posle velikih gubitaka na početku rata" - ХАХА, ускоро ћете обрнути плочу...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA