Vreme čitanja: oko 1 min.

Izbori bili još u novembru: Rok ističe, a Vilders tvrdi da je na korak od formiranja vlade u Holandiji

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vildersova stranka je osvojila 24 odsto glasova, ali nema dovoljno da samostalno formira vladu zbog čega su usledili meseci napornih pregovora

  • 0
Gert Vilders Holandija Foto: Tanjug/AP

Gelrt Vilders, lider desničarske Slobodarske stranke (PVV), tvrdi da je na korak od formiranja vlade u Holandiji, gde su parlamentarni izbori održani još 22. novembra. Kako je preneo poratl "Politico", Holandija je spremna da dobije najdesničarskiju vladu u novijoj istoriji.

Vildersova stranka je osvojila 24 odsto glasova, ali nema dovoljno da samostalno formira vladu zbog čega su usledili meseci pregovora. Glavne tačke neslaganja su politika prema migrantima i državne finansije. Vilders tvrdi da su predstavnici stranaka postigli načelan koncenzus o budžetu buduće vlade.

"Ovaj dogovor neće propasti", poručio je Vilders posle maratonskog sastanka koji je trajao punih 16 sati.

Gert Vilders je posle izbora ublažio svoj ekstremistički rečnik i u martu je najavio da nije neophodno da on bude premijer buduće vlade u koju će ući još i Narodna stranka za slobodu i domokratiju aktuelnog premijera Marka Rutea i stranka centra Novi društveni ugovor i Pokret poljoprivrednika-građana.

Tokom poslednje decenije Mark Rute, odlazeći premijer je uspevao da Vildersa drži dalje od vlade. Međutim, nakon što je Rute prošle godine objavio da se povlači iz politike, Vilders je uspeo da kapitalizuje podršku birača zahvaljujući svojim anti-imigrantskim stavovima. Čak je i za manjak stambenog prostora optužio imigrante.

Specifični detalji sporazuma o budžetu nisu navedeni ali se očekuje da će nova vlada pooštrizi zakone i migrantsku politiku. Danas bi trebalo da budu nastavljeni pregovori o koaliciji, a sporazum se očekuje pre ponoći kada ističe rok.

Očekuje se da će Vilders u javnosti otkriti ko mu je favorit za premijera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA