Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriven prvi zvanični portret britanskog kralja Čarlsa posle krunisanja

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kralj se na portretu vidi u crvenoj uniformi velške garde, koja se utapa u crvenu pozadinu, dovodeći kraljevo lice do još većeg izražaja

  • 2
Kralj Čarls Treći Velika Britanija Tanjug/AP

Prvi zvanični portret kralja Čarlsa Trećeg posle njegovog krunisanja otkriven je danas u Bakingemskoj palati. Kralj se na portretu vidi u crvenoj uniformi velške garde, koja se utapa u crvenu pozadinu, dovodeći kraljevo lice do još većeg izražaja, preneo je BBC.

Prikazan je sa mačem u ruci i leptirom koji mu sleće na rame.

"U početku je kralj bio blago iznenađen jarkom bojom, ali je inače izgledalo da se smeši sa odobravanjem", navodi autor portreta Džonatan Jeo.

Koliko je boja jarka pokazuje i reakcija kralja Čarlsa prilikom njenog otkrivanja. Portret je pohvalila i kraljica Kamila, koja mu je rekla da je dobro preneo lik kralja koji je presto preuzeo u maju 2023, posle smrti njegove majke, kraljice Elizabete.

Navodno je kraljica Kamila, kada je videla sliku, rekla autoru: "Da, to je on, pogodili ste ga".

Otkrivanje slike ipak je prošlo uz dosta nervoze.

"Ako bi se ovo smatralo izdajom, mogao bih bukvalno da platim glavom, što bi bio prikladan način da slikar portretista umre - da mu uklone glavu", naveo je Jeo u šali.

Želeo je, kako kaže, da slika bude prepoznatljiva i "raskid sa prošlošću".

Tradicionalni motivi kraljevskih portreta su tu, poput vojne odeće i mača, ali i moderni elementi, poput jarke boje i leptira.

"U istoriji umetnosti leptir simbolizuje metamorfozu i ponovno rođenje", objašnjava Jeo, koji je do sada radio portrete bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, čuvenog prirodnjaka Dejvida Atenboroa i Malale Jusafzai, borca za ženska prava.

Leptir je, dodaje, referenca i na kraljevo interesovanje za zaštitu životne sredine. Rad na portretu počeo je još u junu 2021, dok je kralj Čarls i dalje bio princ od Velsa.

Pozirao mu je četiri puta po oko sat vremena, a poslednji put u novembru 2023, pre nego što mu je dijagnostikovan rak.

Jeo ne želi da otkrije o čemu su razgovarali prilikom susreta, ali kaže da kralj Čarls ima "odličan smisao za humor" i da ga je interesovao proces stvaranja slike.

Kraljevski portreti u prošlosti su imali važnu ulogu u predstavljanju nečije moći i bili deo oruđa korišćenog da se obezbedi opstanak monarha, navodi BBC.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jurij

    15. maj 2024 | 18:26

    Pomozi Bogo moj,šta je ovo imam da sanjam ovo čudo! Iš,iš,iš..od mene,iš nemoj me osvojiti,pusti me na miru!

  • Petar

    16. maj 2024 | 08:24

    Auuuu vise se ne krije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA