≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Robert Fico je prvi premijer u Evropi upucan posle Zorana Đinđića

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evropu i svet poslednjih godina potresli su brojni atentati na poznate političare, podsećamo vas na najpoznatije od njih

  • 1
Robert Fico Zoran Đinđić Foto: Tanjug/AP, Profimedia/AFP

Slovački premijer Robert Fico (59) prvi je aktuelni premijer jedne Evropske zemlje na koga je pucano posle atentata na Zorana Đinđića u martu 2003. godine!

Podsećamo bivši premijer Đinđić je ubijen u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu. On je ujedno i prvi premijer Republike Srbije koji je izabran nakon petooktobarskih promena. Ovaj atentat je doveo do vanrednog stanja u zemlji, kao i policijske akcije „Sablja“ tokom koje su uhapšene stotine kriminalaca.

Predsednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke pogođen je snajperskim hicem 12. marta 2003. godine u 12:25 sati, ispred ulaza broj 5 zgrade Vlade Srbije. Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik Jedinice za specijalne operacije, sa prozora kancelarije 55 na drugom spratu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata.

Ubijen bivši premijer Ruske Federacije Boris Njemcov

Boris Njemcov je bio ruski političar, koji je učestvovao u uvođenju reformi u rusku postsovjetsku ekonomiju. Bio je potpredsednik vlade tokom vladavine Borisa Jeljcina tokom 1990-tih, a mnogi su ga smatrali Jeljcinovim naslednikom. Ubijen je 2015. godine hicima iz pištolja nedaleko od Kremlja, dok je šetao u društvu 22-godišnje ukrajinske manekenke Ane Duricke. On je upucan oko 23.31 čas po lokalnom vremenu.

Upucan je s leđa nekoliko puta. Prelazio je most u Moskvi u blizini zidina Kremlja i Crvenog trga. Ubistvo se dogodilo nekoliko dana pre nego što je Njemcov trebalo da predvodi protest protiv rata u Ukrajini. Noć nakon ubistva Njemcova, njegovi papiri, spisi i hard diskovi su zaplenjeni u policijskom pretresu njegovog stana. Zbog njegovog ubistva uhapšeno je petoro muškaraca čečenskog porekla, koji su kasnije završili u zatvoru. Međutim, zvanična istraga je ostavila bez odgovora glavna pitanja – ko je naredio ubistvo i zašto?

Švedsku ministarku ubio srpski imigrant

Ana Lind (46), švedska ministarska sa kojom je srpski premijer Zoran Đinđić trebao da se sastane na dan ubistva, takođe je tragično izgubila život. Ona je brutalno ubijena 2003. godine 10. septembra. Cela Švedska je bila u šoku zbog ovog događaja, a Ana Lind je važila za omiljenu političarku.

Ona je ubijena u tržnom centru u centru Stokholma. Nju je nožem napao Mijailo Mijailović, muškarac srpskog porekla. Ana Lind se borila za život nekoliko sati, a onda je sutradan objavljeno da je preminula. Njen ubica je osuđen na doživotnu robiju.

Mijailović je sin srpskih emigranata. Ministarku Lind je napao u robnoj kući i ubo je više šuta nožem u grudi, stomak i ruke. Pobegao je, a policija ga je uhapsila posle nekoliko dana. Iako se sumnjalo da je ubistvo ove političarke koju su mnogi videli kao buduću premijerku, njeno političko angažovanje, kasnije je utvrđeno da je njen ubica psihički oboleo mladić.

Nakon što je osuđen na doživotnu robiju 2004, Mijailović se odrekao švedskog državljanstva. Tražio je da kaznu služi u zatvoru u Srbiji ali je njegova molba odbijena. Pokušao je i da se ubije prerezavši vene. Imao je sukobe za drugim zatvorenicima koji su mu pretili smrću.

Britanski političar izboden nožem

Konzervativni britanski poslanik ser Dejvid Ejmes ubijen je 2021. godine u brutalnom napadu nožem. On je nekoliko puta izboden nožem, a napadač je uhapšen. Incident se dogodio dok je britanski političar razgovarao sa biračima u ambulanti metodističke crkve u jednom gradiću u Eseksu.

Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj

Andreja Karlova, ruskog ambasadora u Turskoj, ubio je Mevlut Mert Altintaš, turski policajac koji nije bio na dužnosti u tom trenutku. Atentat se dogodio na umetničkoj izložbi u Ankari 19. decembra 2016. godine.

Atentat na Šinza Abea, bivšeg premijera Japana

Šinzo Abe (67) upucan je 8. jula 2022. dok je držao govor u gradu Nara na zapadu Japana, tokom kampanje za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta. Nekoliko sati se borio za život, a onda je stigla vest iz bolnice da je podlegao povredama. Napadač Tecuja Jamagami (41), koji je pucao na Abea, uhapšen je na licu mesta.

Ubistva šefova država i vlada posle 2003. u svetu

Predsednik Haitija Žovenel Moiz ubijen je 7. jula 2003. u Port-o-Prensu.

Idris Debi, predsednik Čada je ubijen 20. aprila 2021.

Žoao Bernardo Viera, predsednik Gvineje Bisao ubijen je 2. marta 2009.

Rafik Hariri, premijer Libana ubijen je u Bejrutu 14. februara 2005.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak momenta kada je pucano na slovačkog premijera Roberta Fica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даросава

    15. maj 2024 | 19:45

    Упуцан јесте али није оверен као Ђинђић. Овај рањен и остао у животу, Ђинђићу нису дали да дође до доктора јер су му пресудили на лицу места трећим метком.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA