Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD: Prvi pad smrtnosti od predoziranja narkoticima u poslednjih šest godina

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD: Prvi pad smrtnosti od predoziranja narkoticima u poslednjih šest godina

  • 1
San Francisko, narkomani, narkomanija, fentanil, droga, met, krek Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Broj umrlih od predoziranja narkoticima u 2023. je u odnosu na prethodnu godinu opao za tri odsto, na 107.543 , pokazuju preliminarni podaci koje su danas objavili američki Centri za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

U nekim američkim saveznim državama, među kojima su Nebraska, Kanzas, Indijana i Mejn, evidentiran je pad od 15 odsto ili više broja umrlih od predoziranja narkoticima, uglavnom opioidima, dok su Aljaska, Vašington i Oregon, u poređenju sa 2022. godinom, prijavili značajniji pad smrtnih slučajeva od 27 odsto, pokazaju zvanični podaci CDC, prenosi Rojters.

Prema istraživanju CDC, ovo je prvo godišnje smanjenje broja smrtnih slučajeva od 2018. godine nastalo, izmedju ostalog i kao rezultat pritiska predsednika Džozefa Bajdena za pokretanje aktivnije borbe protiv zavisnosti od droga i predoziranja.

Fentanil je vodeći narkotik u SAD od kojeg se korisnici predoziraju, a smatra se da je Kina primarni dobavljač ove smrtonosne supstance koju distribuiraju meksički narkokarteli.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Punisher

    16. maj 2024 | 02:07

    To samo govori da se više nema para ni u Americi 🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA