Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin doputovao u Peking, sutra na sastanku sa Sijem

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin doputovao u Peking, sutra na sastanku sa Sijem

  • 1
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je večeras u Kinu, u svoju prvu posetu stranoj zemlji nakon reizbora za predsednika.

Putin će se sutra sastati sa kneskim kolegom Si Đinpingom, a nakon razgovora na visokom nivou, strane će potpisati nekoliko sporazuma i dokumenata, prenela je agencija RIA.

Ruski predsednik i njegova delegacija takođe će prisustvovati državnom prijemu i svečanom koncertu posvećenom 75. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između zemalja i početku Krosnih godina kulture.

Planirano je da se Putin odvojeno sastane sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Putin je prethodno poručio da koordinacija spoljne politike dve zemlje podstiče uspostavljanje pravednog multipolarnog svetskog poretka, što je, kako je naveo, osnova budućeg uspeha rusko-kineskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

On je u intervjuu agenciji Sinhua istakao da savremeni odnosi Rusije i Kine prevazilaze ideologiju i predstavljaju strateški izbor dve zemlje nezavisno od političke situacije.

"Danas su odnosi Rusije i Kine dostigli najviši nivo u istoriji, i uprkos izazovnoj međunarodnoj situaciji, ti odnosi nastavljaju da se razvijaju", dodao je Putin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA