≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šest ključnih grešaka: Evo koje je propuste napravilo obezbeđenje slovačkog premijera Roberta Fica

A. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Do pokušaja ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, verovatno ne bi ni došlo da je njegovo obezbeđenje reagovalo na odgovarajući način i nije napravilo nekoliko ključnih grešaka, koje su omogućile napadaču da priđe predsedniku vlade i ispali u njega pet metaka

  • 2
Robert Fico Foto: Tanjug/AP

Do pokušaja ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, verovatno ne bi ni došlo da je njegovo obezbeđenje reagovalo na odgovarajući način i nije napravilo nekoliko ključnih grešaka, koje su omogućile napadaču da priđe predsedniku vlade i ispali u njega pet metaka! Zahvaljujući brzoj intervenciji doktora Fico je van životne opasnosti, ali o greškama njegovih telohranitelja još dugo će se raspravljati.

Ovo je ujedno i prvi napad na političara u modernoj istoriji Slovačke. Češki portal "Blesk", analizirao je atentat na slovačkog premijera i tokom razgovora sa nekoliko eksperata za bezbednost izvukao šest ključnih grešaka koje su telohranitelji napravili.

1. Zabrljali su, haos bez koordinacije

Juraj Zabojnik, šef slovačke Kancelarije za zaštitu zvaničnika, ističe da je obezbeđenje premijera Fica napravilo nekoliko očiglednih grešaka reagujući nakon što su hici ispaljeni. Napadač je na Fica pucao na trgu kada je premijer došao da se pozdravi sa građanima posle sastanka vlade u gradu Handlova. Nakon što su se čuli pucnji došlo je do haosa i akcije telohranitelja nisu bile koordinisane, naveo je on.

"U ovakvom trenutku je vrlo teško zadržati smirenost. Ali ovi momci su zabrljali što se vidi na snimcima", rekao je Zdenek Zahradnik, telohranitelj poznatih ličnosti.

2. Nisu skočili ispred premijera

"Ispaljeno je pet hitaca, neko je odgovoran. Vidi se da niko nije skočio ispred premijera da ga zaštiti", navodi Zabojnik i ističe da će ovaj atentat biti izučavan prilikom obuke novih telohranitelja.

Snimci pokazuju da je Fico u pratnji telohranitelja otišao da se pozdravi sa građanima. Kad je bio kod metalne ograde napadač je izvadio pištolj i zapucao iz velike blizine. Napadač je potom neutralisan.

"Na licu mesta nije bilo mnogo ljudi i mogla je da se kontroliše situacija. Kada se ovako nešto dogodi u prisustvu brojnog obezbeđenja onda je neophodna detaljna istraga. Moglo je da dođe do jednog pucnja, ali drugi nije smeo da se desi. Već kod drugog pucnja štićeno lice je moralo da bude obezbeđeno. Čak, iako štićeno lice ide u masu, ono ne sme biti izloženo. Moraju da budu operativci u masi", dodao je Zabojnik.

3. Na lošoj poziciji

Lumir Nemec, konsultant za bezbednost koji je ranije radio u Jedinici za brzo raspoređivanje i Jedinici za specijalne operacije vojne policije, rekao je da su neophodna tri prstena obezbeđenja:

"Kada obezbeđujete štićeno lice onda se formiraju takozvana tri prstena obezbeđenja. Prvi prsten čine telohranitelji koji su uz štićenu osobu. Drugi čine pripadnici obezbeđenja u širem perimetru. To su policajci razmešteni u masi ili se napravi neka prepreka. U ovoj situaciji to je bila metalna ograda. Mora da postoji i treći prsten obezbeđenja, a to podrazumeva filtriranje onih koji mogu da uđu u drugi krug. Onog trenutka kada nemate treći krug, to znači da svako može da dođe na taj trg ili u blizinu štićenog lica, tako da je situacija veoma rizična. Telohranitleji imaju minimalno vreme da reaguju, a u trenutku kada nešto krene naopako, to može imati fatalne posledice", tvrdi Nemec.

4. Zatvrena vrata od limuzine

Nakon pucnjave telohranitelji su Fica brzo smestili u limuzinu i odvezli ga sa mesta napada. On je potom helikopterom prebačen u Bansku Bistricu gde je operisan. Transport u Bratislavu nije bio moguć jer je bila neophodna hitna operacija.

"Standardna je procedura da se u slučaju incidenta štićeno lice što pre udalji sa mesta incidenta. To se radi vozilom ili se odvodi u neku obližnju zgradu. Oni su odlučili da ga odvezu limuzinom ali iznenadio sam se da vrata na vozilu nisu bila otvorena. Uvek se drže otvorena vrata tako da telohranitelj ne mora da gubi vreme na njihovo otvaranje", dodao je Nemec.

5. Propusti

"Vrlo je teško zaštititi premijera na javnom trgu i zbog toga je tamo trebalo da bude raspoređena policija. Snimci pokazuju da su tamo bili rapoređeni policajci u civili ali oni nisu sprečili napadača da izvadi pištolj, uperi ga u premijera i opali. Ni najbolje obezbeđenje ne može to da spreči ali je obezbeđenje moralo bolje da reaguje. Napadač je imao pištolj i pucao je iz blizine, telohranitelji su morali da reaguju. Čitava slovačka bezbedosna služba je zakazala", smatra Martin Hrinko, ekspert za bezbednost i bivši direktor policije u Češkoj.

6. Potcenjena pretnja

"Očigledno je došlo do haosa. To je propist. Telohranitelji su odmah trebalo da premijera smeste u vozilo i odvezu ga na sigurno. To nije učinjeno, iako oni u tom trenutku nisu znali da li tu ima još napadača. Sam premijer Fico je pre nekoliko nedelja govorio o pretnjama mogućih napada na političare. Pitam se kako je to analizirano, ko je procenio te pretnje", naveo je Štefan Harman, bivši šef slovačke policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA