≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uhapšen ekstremni desničar: Pronađen radioaktivni materijal neophodan za pravljenje "prljave bombe"

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policija je izvršila pretres na jednom imanju u Bedfordširu nakon dojave da se na toj adresu skladište "sumnjive supstance"

  • 0
Velika Britanija, Engleska, policija Ilustracija: Pixabay

Antiteroristička jedinica policije pronašla je radioaktivni materijal nephodan za pravljenje takozvane "prljave bombe" u jednoj baštenskoj šupi i uhapsila ekstremnog desničara (31)! Kako prenosi "Dailymail", slučaj koji je privukao veliku pažnju javnosti dogodio se na imanju u Hajd Roudu u Bedfordširu.

Policija je hapšenje izvršila 6. maja, a u izveštaju se navodi da je privedeni živeo sa roditeljima. Opisan je kao usamljenik sa "Aspergerovim sindromom", jednom formom autizma. Njemu je određena kaucija, a naknadnim pretresom imanja pronađene su i druge "sumnjive materije".

Nakon hapšenja slučaj je predat Metropoliten policiji i osumnjičeni je ponovo uhapšen zbog posedovanja materijala namenjenog u terorističke svrhe. Ovaj put je zadržan u policijskom protvoru. Istražitelji su kod njega pronašli nacistički materijal.

Policija je izvršila pretres nakon dojave da se na toj adresu skladište "sumnjive supstance". Specijalni tim je potom izvršio kontorlisanu eksploziju manjeg obima na obližnjem polju kako bi se uništio pronađeni materijal hemijskog porekla.

Tabloid "San" je prvi objavio da su istražitelji u specijalnim zaštitnim odelima i sa gajgerovim brojačima merili radioaktivnost kada su došli na imanje.

Lokalni žitelji tvrde da je uhapšeni bio usamljenik i da je retko izlazio napolje, a kada je to činio uvek je nosio kapuljaču i krio lice. Majka uhapšenog je rekla da je hemija bila njegov hobi i da on nema nikakve veze sa terorizmom.

"Verujemo da nema više rizika za lokalno stanovništvo ili širu javnost. Muškarac iz Bedfordšira je uhapšen zbog sumnje na prekršaje povezane sa terorizmom. Pronađen je i zaplenjen veliki broj sumnjivih susptanci", navodi se u saopštenju policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA