Vreme čitanja: oko 4 min.

20.000 obolelih za godinu dana! Majmunske boginje - problem koji preti Americi: Jedna grupa posebno ugrožena

A. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti ne ažurira podatke o majmunskim boginjama od januara 2024., ali radi na proširenju testiranja i istraživanju vakcine, upozoravajući na rizik od širenja ozbiljnog soja u SAD.

  • 0
Majmunske boginje, LGBT, Gej Gay Prajd, Parada ponosa, zastava Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Biod/Alamy

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da su slučajevi majmunskih boginja dostigli rekordne nivoe u nekim delovima Afrike, zbog čega se plaše da bi se bolest mogla proširiti na druge zemlje, uključujući SAD.

U novom izveštaju, zvaničnici Centara za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti izvestili su da je Demokratska Republika Kongo (DRK) zabeležila porast slučajeva majmunskih boginja od 2023. do 2024. godine.

Iako je bolest, koja izaziva osipe i lezije na koži, endemska, američki stručnjaci strahuju da bi porast ozbiljnijeg oblika majmunskih boginja, nazvanog klasa I, mogao dovesti do ponovnog brzog širenja u drugim zemljama poput SAD-a i Velike Britanije.

Zvaničnici Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti su pozvali Amerikance koji su najugroženiji od majmunskih boginja da se vakcinišu pre nego što virus potencijalno ponovo stigne u SAD. Dr Jono Mermin, direktor Nacionalnog centra za prevenciju HIV-a, virusnog hepatitisa, polno prenosivih bolesti i tuberkuloze pri Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, napisao je u četvrtak na X mreži: „Dve doze #mpox vakcine su bezbedne i štite od teških oboljenja.”

Vesti o bolesti, koja često inficira gej i biseksualne muškarce, dolaze u trenutku kada se SAD i druge zemlje širom sveta pripremaju za proslavu Meseca ponosa u junu. Izveštaj takođe dolazi nakon što su zvaničnici otkrili mutantni soj majmunskih boginja sa 'pandemijskim potencijalom' u malom gradu Kamituga.

Majmunske boginje se dele u dve kategorije: klasa I i klasa II.

Klada I, za koju zvaničnici navode da nikada nije otkrivena izvan endemskih afričkih regiona, je teži oblik bolesti. Epidemije klase I su usmrtile do 10 procenata zaraženih osoba, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Ovaj soj je endemičan za Centralnu Afriku. Lakši oblik poznat je kao klasa II, koja se proširila na SAD i Veliku Britaniju, među ostalim razvijenim zemljama. Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti procenjuje da 99,9 procenata pacijenata preživi. Ovaj oblik je endemičan za Zapadnu Afriku.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti je analizirao podatke iz nacionalnog sistema za praćenje zaraznih bolesti DRK. Utvrđeno je da je prijavljeno 19.919 slučajeva majmunskih boginja klase I između 1. januara 2023. i 14. aprila 2024. godine, uz 975 smrtnih slučajeva. Zvaničnici CDC-a su to nazvali "najvećim porastom broja slučajeva majmunskih boginja ikada zabeleženim u DRK". Otprilike 67 procenata infekcija bilo je kod pacijenata mlađih od 15 godina, a ovi pacijenti činili su 78 procenata smrtnih slučajeva. Deca uzrasta od jedne do pet godina činila su 28 procenata infekcija. Slučajevi su zabeleženi u 25 od 26 provincija DRK, a po prvi put su pogodili i glavni grad Kinšasu. Međutim, najviše su bili koncentrisani u zapadnoj provinciji Ekvator.

Istraživači Centara za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti su primetili da slučajevi mogu nastati zbog kontakta sa različitim vrstama zaraženih životinja.

- Prenos zaraze na bliske kontakte unutar domaćinstava verovatno značajno doprinosi broju slučajeva - napisali su stručnjaci.

Takođe su sugerisali da različite demografske karakteristike među provincijama, kao što je seksualna orijentacija, mogu rezultirati "kompleksnom epidemiološkom slikom."

Svetska zdravstvena organizacija navodi da se majmunske boginje šire putem kontakta kože sa zaraženom osobom, kontaktom sa telesnim tečnostima, intimnim seksualnim kontaktom ili kontaktom sa zaraženim životinjama.

Majmunske boginje izazvale su uzbunu među američkim zdravstvenim zvaničnicima 2022. godine kada je klasa II počela brzo da se širi među gej i biseksualnim muškarcima, dostižući vrhunac od 450 slučajeva dnevno u avgustu te godine. Međutim, infekcije su se činile da su opale usled povećane svesti o bolesti i ubrzanog programa vakcinacije. Ukupno je dijagnostikovano 32.063 slučajeva majmunskih boginja, a 58 osoba je preminulo od te bolesti. Od januara 2024. godine, CDC više ne ažurira podatke o majmunskim boginjama, ostavljajući detekciju lokalnim i državnim vlastima.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti je saopštio da radi na proširenju laboratorijskog testiranja za majmunske boginje širom DRK i da sprovodi istraživanja o vakcini JYNNEOS, koja je odobrena u SAD za majmunske boginje i velike boginje. Agencija je upozorila da, iako klasa I nije viđena u SAD, oni najugroženiji od infekcije, kao što su gej muškarci, možda treba da preduzmu dodatne mere predostrožnosti.

- Do danas, nijedan slučaj majmunskih boginja klase I nije prijavljen u Sjedinjenim Državama ili u bilo kojoj zemlji gde virus nije endemičan - rekli su istraživači i dodali:

- Međutim, s obzirom na dokumentovan seksualni prenos klase I MPXV u DRK, osobe koje se upuštaju u određena seksualna ponašanja (npr. MSM sa više seksualnih partnera i seksualni radnici) mogu biti u povećanom riziku ako se klasa I majmunskih boginja uvede u Sjedinjene Države.

Kako prenosi DailyMail, agencija je u decembru 2023. izdala zdravstveno upozorenje pozivajući lekare da obrate pažnju na majmunske boginje kod ljudi sa znakovima i simptomima koji su nedavno boravili u DRK. Pored toga, izdata je obaveštenje o zdravstvenom riziku nivoa 2 za putovanja, koje sugeriše izbegavanje kontakta sa divljim životinjama, izbegavanje bolesnih ljudi, ne dodirivanje kontaminiranih predmeta kao što su posteljina, i vakcinisanje ako imate određene faktore rizika. Ovi faktori rizika uključuju biti gej ili biseksualan muškarac, imati seksualni kontakt sa osobom koja je pod rizikom, ili biti u kontaktu sa nekim ko možda ima majmunske boginje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA