Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čuo sam pet hitaca": Telegraf uočio samo jedan dokaz da je ovde izvršen atentat na premijera Slovačke

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispred Doma kulture, gde se dogodio atentat, samo jedan trag govori da se tu dogodio napad na predsednika Vlade Slovačke

  • 2
Slovacka Robert Fico Foto-kolaž: Tanjug/AP, Telegraf.rs

Mesto Handlova u Slovačkoj prethodnih skoro 48 sati vrvelo je od policije i novinarskih ekipa, a nakon što je tu, ispred Doma kulture, upucan premijer te zemlje Robert Fico.

Ekipa Telegraf.rs dva dana nakon atentata na ovom mestu zatiče samo jedan jedini dokaz da se ovde odigrao napad koji je čitavu Evropu digao na noge.

Više nigde nema policije, policijskih traka, uplakanih ljudi. Jedini trag jezivog pokušaja ubistva nalazi se u drvetu ispred zgrade Doma kulture, u koje se zario jedan od metaka atentatora. Ostala četiri završila su u telu premijera Fica.

Handlova, mesto gde je pucano na premijera Slovačke Forenzičari uklonili metak koji se zario u drvo Foto: Marija Milutinović

Na mestu gde je u sredu Juraj Cintula iz neposredne blizine potegao pištolj na predsednika slovačke vlade danas su samo novinari iz brojnih evropskih redakcija. U obližnjim lokalima radnici ne žele da govore za medije, kažu da im je izričito naređeno da ćute o svemu zbog istrage.

Ni u Domu kulture nisu želeli da govore o danu koji je zemlju uvukao u haos. Rekli su samo da se nadaju da će se premijer ubrzo oporaviti.

Na ulici smo zatekli Petera Szalaja, koji je bio nedaleko odavde kada je u sredu, oko 15 časova, izvršen atentat na premijera.

"Šetao sam i čuo jedan, pa drugi, ukupno pet hitaca", ispričao nam je Szalaj.

Kaže da je za manje od minut čuo rotacije policije, hitne pomoći i vatrogasaca.

"Tada sam shvatio da se nešto strašno dogodilo. Ljudi su bežali odande, iz straha nisam krenuo ka tamo, jer sam znao da je nešto loše", ispričao nam je Szalaj.

On kaže da mu je srce stalo u sekundi.

"Tu na trgu je bilo dvadesetak ljudi, ja nisam došao do mesta zločina jer sam bio preplašen", kaže naš sagovornik.

Ističe da su u gradu svi šokirani, jer je Handlova mirno, malo i prelepo mesto.

Podsetimo, premijer Fico je iz ovog grada helikopterom prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici gde je i operisan. On je u stabilnom, ali i dalje veoma teškom stanju. Očekuje se da konzilijum u ponedeljak odluči o daljem toku lečenja.

Dok brojne policijske ekipe čuvaju bolnicu u kojoj je premijer na lečenju, u mestu Levice, odakle je osumnjičeni, gotovo da nema policije. Jedino su tamo bili prisutni jutros, kada su došli da pretresu Jurajev stan.

Oni su došli u ranim jutarnjim satima i naše ekipe, koje su bile na licu mesta, nisu zatekle inspektore i forenzičare. Kako nezvanično saznajemo, u jednom trenutku u zgradu je doveden i sam Juraj, ali ga niko od komšija nije video.

On je, dok su ga štitili specijalci, sa pancirom i kacigom na sebi uveden u zgradu i potom u stan, odakle je ubrzo izveden, smešten u automobil i odvezen najverovatnije natrag u pritvor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA