Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova pravila Vatikana za potvrdu čuda kao što su statue koje plaču ili ukazivanje Device Marije

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Društvene mreže su gotovo svakodnevno prepune neobjašnjivih pojava koje vernici prepisuju božanskom delovanju

  • 1
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Vatikan je doneo nova pravila za potvrdu čuda kao što su statue koje plaču, ukazivanje Device Marije ili neobjašnjive stigmate, rane po ugledu na Isusa Hrista. Kako je preneo "Dailymail", nova pravila su donesena nakon velikog broja navodnih čuda koja se dešavaju širom sveta i koja najavljuju apokalipsu.

Društvene mreže su gotovo svakodnevno prepune neobjašnjivih pojava koje vernici prepisuju božanskom delovanju. Katolička crkva ima dugu istoriju navodnog ukazivanja svetaca ili statua koje plaču krvave suze. Poslednjih godina se brže nego ikad šire vesti o čudima širom planete, pa dolazi do stvaranja novih svetilišta.

Na primer, ukazivanja Device Marije u Fatimi, (Portuglaija) i Lurdesu (Francuska), oneli su ovim mestima vleiku popularnost i godišnje ih posećuje na desetine hiljada vernika. Istovremeno visoki crkveni zvaničnici koji su iskusili stigmate, poput pape Pija i svetog Franje Asiškog inspirisali su milione katolika.

Čak se i papa Jovan Pavle Drugi poklonio statui Device Marije koja je lila krvave suze u vrtu jedne porodice u Čivitavekiji iako ovo čudo nikada nije zvanično priznato u Vatikanu. Istovremeno, slični slučajevi ranije su dovodili i do skandala.

To se dogodilo 2007. kada je Vatikan ekskomunicirao pripadnike grupe "Marijina armija" iz Kvebeka, nakon što su njeni osnivači tvrdili da su imali viziju Hristove majke. Sam papa Franja je potvrdio da veruje u slične fenomene, jasno poručivši da veruje u najveća ukazivanja Device Marije, koje je crkva odobrila.

To su gospa od Gvadalupe iz 1531. godine, kada se ona ukazala jednom lokalnom indijancu u Meksiku i gospa iz Fatime, kada se navodno ukazala grupi dece koja su čuvala ovce. Međutim, papa Franja je iskazao skepticizam po pitanju skorašnjih ukazivanja Device Marije, kao što je događaj iz 1981. u Međugorju u Bosni i Hercegovini, nakon čega je ovo mesto postalo svetilište koje privlači brojne vernike iz čitavog sveta.

"Verujem da je Madona kao majka, naša majka, a ne žena koja ima telegrafsku kancelariju i koja šalje poruke u tačno određeno vreme", rekao je papa Franja 2017.

Kongregacija za doktrinu vere u novim uputstvima revidira norme za potvrdu natprirodnih fenomena koje su prvi put objavljene 1978. Ovaj vodič umnogome lokalnim crkvenim zvaničnicima ostavlja mogućnost da istraže vizije ili neopisive događaje ukoliko su oni toga vredni, odnosno ukoliko u iste veruju u lokalnoj zajednici.

"Moramo da verujemo u ova dešavanja da su moguća, ali isto tako potreban je i nivo zdravog skepticizma. Njabolji je savet iz Biblije - Testiraj sve, zadrži ono što je dobro", kaže Robert Fastiđi, koji predaje teologiju na u Detroitu.

Vatikan se uzdržavao od mešanja ostavljajući lokalnim sveštenicima da verifikuju nešto manje od 20 ukazivanja Device Marije u poslednjih nekoliko vekova. Prošle godine je, međutim, objavljeno formiranje specijalne komsije koja će se pozabaviti ovim pitanjem.

"Vrlo je važno da se stvar razjasni jer često u navodnim porukama prilikom ukazivanja dolazi do konfuzije, širenja apokaliptičkih scenarija ili čak i optužbi na račun pape ili crkve", kaže sveštneik Stefano Cećini, koji se nalazi na čelu ove komisije.

Opšte smernice

Prema novim normama, Crkva će odluku donositi na osnovu nekoliko faktora.

1. Da li se znaci božanskog delovanja mogu utvrditi u pojavama za koje se tvrdi da su natprirodnog porekla.

2. Da li postoji nešto što je u suprotnosti sa verom i moralom u spisima ili porukama onih koji su uključeni u navodne pojave o kojima je reč.

3. Da li je dozvoljeno ceniti njihove duhovne plodove, da li ih treba očistiti od problematičnih elemenata ili vernike treba upozoriti na potencijalne rizike.

4 . Da li je preporučljivo da nadležna crkvena vlast ostvari svoju pastirsku vrednost.

Na kraju lokalni sveštenik daje preporuku Kongregaciji za doktrinu vere koja donosi konačan sud. Uz to on mora "kontinuirano za posmatra fenomen i ljude koji su uključeni u natprorodna dešavanja".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Velja

    18. maj 2024 | 10:09

    "I Sotona se pretvara u anđela svetla"... "Ako nije od Boga,potiče od Zloga"... a danas ovo niko ne prepoznaje???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA