Vreme čitanja: oko 1 min.

Aksios: Predstavnici SAD i Irana razgovarali o izbegavanju eskalacije

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aksios: Predstavnici SAD i Irana razgovarali o izbegavanju eskalacije

  • 0
Iran, Amerika, nuklearno naoružanje Foto: Shutterstock

Dva visoka zvaničnika administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena održala su ove nedelje indirektne razgovore sa iranskim zvaničnicima u Omanu o tome kako da izbegnu eskalaciju napada u regionu, javlja američki portal Aksios pozivajući se na neimenovane izvore.

Portal navodi da su razgovori, u kojima su učestvovali glavni Bajdenov savetnik za Bliski istok Bret Mekgurk i vršilac dužnosti američkog izaslanika za Iran Abram Pejli, bili prva runda razgovora između SAD i Irana od januara, kada su slični pregovori vođeni u Omanu.

Pregovori su održani nešto više od mesec dana nakon iranskog raketnog napada na Izrael 13. aprila sa 350 balističkih projektila i dronova u znak odmazde za ubistvo generala iranskih elitnih jedinica Kuds Mohameda Reze Zahedija u napadu na iranski konzulat u Damasku.

Prema izvorima Aksiosa, MekGurk i Pejli su stigli u Oman u utorak i sastali se sa omanskim posrednicima, ali je nepoznato ko je u tim pregovorima predstavljao Iran.

Izvori su rekli da su razgovori bili usredsređeni na razjašnjavanje posledica akcija Irana i njegovih zastupnika u regionu, kao i zabrinutost SAD u vezi sa statusom iranskog nuklearnog programa, nakon što je nekoliko iranskih zvaničnika poslednjih nedelja nagoveštavalo mogućnost da Iran krene ka proizvodnji nuklearnog oružja.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je u ponedeljak da Bajdenova administracija ima načina da komunicira sa Iranom kada je to potrebno.

Patel je dodao da SAD ne veruju da je iranski vrhovni lider doneo odluku da nastavi sa programom naoružanja za koji se smatra da ga je Iran suspendovao ili zaustavio još krajem 2003. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA