Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveznici zbijaju redove: Pojedine članice NATO razmatraju slanje vojnih instruktora u Ukrajinu

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajina je zatražila od Sjedinjenih Država i savezinika pomoć u obuci 150.000 svojih vojnika kako bi se oni što pre rasporedili duž linije fronta

  • 4
vojska, vojnik, Italija Foto: Tanjug/AP

Nekoliko zemalja članica NATO razmatra slanje vojnih instruktora i "ugovoraca" u Ukrajinu kako bi pomogli u obuci ukrajinskih vojnika, kao i popravci zapadnog naoružanja i opreme. Kako je preneo "The New Yort Times", Ukrajina je od Sjedinjenih Država i saveznika zatražila pomoć u obuci 150.000 kako bi se oni što pre rasporedili duž linije fronta.

Američka vojska smatra da bi slanje instruktora u Ukrajinu omogućilo da se u realnom vremen prikupljaju informacije o promenama i svim dešavanjima na frontu što bi omogućilo instruktorima da se adaptiraju, odnosno da prilagode način obuke ukrajinskih snaga.

Međutim, Sjedinjene Države su daleko od donošenja odluke o slanju instruktora na front jer bi ruski napad na njih mogao da dovede do uključivanja NATO u sukob, a neophodno bi bilo i pojačati PVO odbranu kako bi se oni zaštitili.

Američki dnevnik je citirao jednog od zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, a koji je naveo da bi obuka ukrajinskih snaga mogla da se vrši u Lavovu, gradu na krajnjem zapadu Ukrajine, koji je daleko od linije fronta, ali koji je do sada u više navrata bio meta ruskih raketnih napada.

Drugi zvaničnici navode da bi značajan broj ukrajinskih vojnika mogao da bude obučen u susednoj Poljskoj ili Nemačkoj, kao i do sada, ali da bi njihov veliki broj izazvo velike logističke probleme.

Drugi saveznici iz NATO, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku, rade na slanju "ugovoraca" u ukrajinu kako bi pomogli u popravci zapdnjačkog oružja što bliže frontu.

Pentagon i Bela kuća razmatraju izmenu zakona o zabrani slanja vojnik apod ugovorom u ukrajinu, iako se mali broj njih sada već nalazi u ovoj zemlji i angažovan je na održavanju "specifičnih oružanih sistema", uključujući i PVO raketni sistem "Patriot".

Debatu o slanju NATO trupa u Ukrajinu ranije je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u februaru, kako je "Telegraf.rs" preneo, izjavio da bi NATO trebalo da pošalje vojsku ukoliko Rusija porobije linije fronta.

Pojedine zemlje, pre svega baltičke - Letonija, Estonija i Litvanija su podržale ovu ideju, ali glavne članice Alijanse, među kojima je i Jens Stoltenberg, gensek NATO, su protiv.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    18. maj 2024 | 14:25

    Odavno ste tamo i sta sad glumatate

  • Mihajlo

    18. maj 2024 | 14:24

    Cuj razmatraju... tamo su od 2014.

  • Перагеније

    18. maj 2024 | 14:36

    "slanje vojnih instruktora" - ПА кад су углавном изгинули послати пре 10 година; веровали да су стара совјетска утврђења која су ојачали непробојна, хехе...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA