Vreme čitanja: oko 1 min.

Alarmantno na Kritu, pesak iz Sahare sve prekrio: Uvedene zaštitne mere za decu i srčane bolesnike

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preporučeno je da odrasli sa respiratornim problemima, odrasli sa srčanim oboljenjima i deca sa respiratornim problemima moraju da ograniče svaku intenzivnu fizičku aktivnost, posebno ako se radi na otvorenom

  • 0
Grčka prašina pesak Sahara narandžasto nebo Foto: Tanjug/AP

Nalet peska iz Sahare doneo je velike probleme stanovnicima Krita, najvećeg ostrva u Grčkoj, koje se nalazi nedaleko od obale Turske. Kako je preneo portal "Protothema", Uprava za javno zdravlje Krita uvela je zaštitne mere za decu i srčane bolesnike.

Zabeležena je rekordna kocentracija suspendovanih čestica tipa "AS10" na mernim stanicama. Univerzitet Krita i Tehnički univerzitet na Kritu obaveštavaju da će, prema modelima predviđanja, prosečne dnevne koncentracije suspendovanih čestica za subotu 18.05.2024. i nedelju 19.5.2024. oscilirati na nivoima (51-75 m3) zbog intenzivnog fenomena prašine iz Sahare.

Zbog toga i na osnovu akta Ministarstva zdravlja, radi zaštite javnog zdravlja, preporučuje da odrasli sa respiratornim problemima, odrasli sa srčanim oboljenjima i deca sa respiratornim problemima moraju da ograniče svaku intenzivnu fizičku aktivnost, posebno ako se radi na otvorenom.

Pored toga građanima je savetovano da na otvorenom nose zaštitne maske tipa FFP2, N95 i KN95, pošto one zadržavaju čestice veličine o,3 mikrometra. Takođeje savetovano da se održava dobar kvalitet vazduha kod kuće, u kancelariji, itd. i minimizira infiltracije spoljašnjeg vazduha tako što će prozori i vrata držati zatvorenima što je više moguće.

Između ostalog, preporučuje se aktiviranje prečistača vazduha, ali i čišćenje kontaktnih površina, kao što su stolovi i pultovi, vlažnom krpom. Na kraju, ističe se da treba izbegavati aktivnosti koje pogoršavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, kao što su pušenje, korišćenje usisivača, kuvanje na gas, paljenje sveća i kamina...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA