≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Rekao je da se oseća loše..." Prvo zvanično oglašavanje Irana posle pada helikoptera sa predsednikom Raisijem

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Al-Hašem je prema tvrdnjama lokalnih medija dva puta nakon nesreće na severozapadu Irana uspeo da mobilnim telefonom pozove zamenika iranskog ministra spoljnih poslova Mehdija Safarija

  • 1
Iran potraga za helikopterom u kome je bio predsednik Ebrahim Raisi Foto: Tanjug/AP

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji prikazuje iranskog predsednika Ebrahima Raisija u društvu iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abadolahijana.

Mehdi Safari, zamenik ministra spoljnih poslova Irana, izjavio je da je imam grada Tabriza Mohamed Ali Al-Hašem pozvao pomoć posle pada helikoptera u kojem je bio s predsednikom Raisijem.

Al-Hašem je prema tvrdnjama lokalnih medija dva puta nakon nesreće na severozapadu Irana uspeo da mobilnim telefonom pozove zamenika iranskog ministra spoljnih poslova Mehdija Safarija.

- Imam je rekao da se oseća loše i da je čuo zvuk kola hitne pomoći - rekao je Safari.

Lokalni mediji su prethodno preneli da je nakon pada helikoptera uspostavljen kontakt sa jednim od putnika i jednim od članova posade helikoptera sa predsednikom Irana.

Ebrahim Raisi Foto: Tanjug/AP

Inače, spasilačke ekipe su stigle u zonu vanredne situacije i tragaju za letelicom.

"Pretražujemo područje centimetar po centimetar, ali je veoma hladno, maglovito i kišovito. Padavine postepeno prelaze u sneg“, rekao je komandant severozapadnog štaba iranske vojske.

Oglasilo se i  ministarstvo spoljnih poslova Irana i to je prvo zvanično oglašavanje Islamske Republike Iran posle pada helikoptera sa predsednikom Ebrahimom Raisijem.

"U nedelju popodne, nažalost, helikopter sa predsednikom, ministrom spoljnih poslova i još nekoliko osoba iz pratnje srušio se u regionu Varzgan u pokrajini Istočni Azerbejdžan. Uprkos nepovoljnim vremenskim i klimatskim uslovima, spasilačke ekipe ulažu napore kako bi pronašli i stigli na mesto katastrofe. Trenutno šest iranskih i jedan turski dron nadleću područje od oko 20 kilometara.

Islamska Republika Iran iskreno zahvaljuje i ceni solidarnost velikog broja vlada i država i međunarodnih organizacija sa vladom i narodom Irana, kao i ponude pomoći i pomoći za ovu operaciju potrage i spasavanja", navodi se u saopštenju.

Iran potraga za helikopterom u kome je bio predsednik Ebrahim Raisi Foto: Tanjug/AP

Iran je izrazio zahvalnost državama i međunarodnim organizacijama koje su ponudile pomoć u pronalaženju mesta nesreće helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

"Nažalost, danas popodne se srušio helikopter sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, spasilački napori se nastavljaju kako bi se stiglo do mesta nesreće u ovoj operaciji potrage i spasavanja“, rekao je Kanani, a objavljeno je na Telegram kanalu iranskog ministarstva spoljnih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonne

    20. maj 2024 | 06:12

    Da, baš tek tako padne helikopter predsednika neke države 😏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA